Het menselijk gewoon

Bewaren

Hoe gewoon is het menselijk gewoon? Coen Simon en Bianca Sistermans kijken eens goed in woord en beeld. Deze keer: bewaren.

Door Coen Simon op 23 december 2022

Het menselijk gewoon bewaren radio techniek beeld Bianca Sistermans

Hoe gewoon is het menselijk gewoon? Coen Simon en Bianca Sistermans kijken eens goed in woord en beeld. Deze keer: bewaren.

Filosofie Magazine FM1 2023
01-2023 Filosofie magazine Lees het magazine

Dit artikel krijgt u van ons cadeau

Wilt u onbeperkt toegang tot de artikelen op Filosofie.nl? U bent al abonnee vanaf €4,99 per maand. Sluit hier een abonnement af en u heeft direct toegang.

Herinneringen worden nogal eens voorgesteld als laatjes die opengaan, gewenst of ongewenst. Zaken die op zichzelf niks met elkaar te maken hebben, anders dan dat ze door jou aan elkaar verbonden zijn, kunnen als in een lade zichtbaar worden. Dit kan de misleidende suggestie wekken dat het geheugen eropuit is dingen eens en voor altijd op te slaan, opdat ze elk moment weer in hun oorspronkelijke staat tot onze beschikking staan. Maar wie een verzameling aantreft die onbruikbaar is geworden, omdat de persoon die ze bijeenbracht er niet meer is, of omdat het apparaat waar de onderdelen toe behoren niet meer werkt, ziet dat bewaren ook een andere kant heeft. Zoals geheugen geen database is, maar een onderdeel van het denken dat materiaal uit het verleden inzet om het actuele te begrijpen, zo is bewaren een manier om vat te krijgen op het ongewisse van het heden.

De schoonheid van elke verzameling herinnert aan deze behoedzaamheid.