Home Auteurs Yacouba Konaté

Yacouba Konaté is afkomstig uit Ivoorkust. Hij is een curator, schrijver, kunstcriticus en bovenal een filosoof. Als professor aan de Université de Cocody (Ivoorkust) houdt hij zich vooral bezig met politiek, kunst, milieu en wetenschap. Konaté is niet bepaald het type filosoof dat alleen op zijn kamer zit te schrijven. Met een been staat hij in de eeuwenoude Afrikaanse traditie, waarover zijn leermeester hem onderwees, met het andere in de huidige maatschappij, waar hij zich inzet voor een betere samenleving.

Dat Konaté een geëngageerd persoon is, blijkt wel uit zijn samenwerkingen met kunstenaars en lokale organisaties op het gebied van milieu, politiek en wetenschap. Zo schreef hij bijvoorbeeld een artikel Biogas production from an aerobic pond treating domestic waste water in Burkina Faso, waarin hij onderzoekt hoe je biogas op duurzame wijze kunt destilleren uit afvalwater, om benzinevervuiling tegen te gaan. Ook is hij op het gebied van kunst zeer actief. Hij is bijvoorbeeld raadslid bij de academie van wetenschap, cultuur en kunst en president van de raad van AICA (l’Association internationale des criques d’art) en directeur bij het ministerie van cultuur. Kunst is dan ook een van zijn hoofdthema’s, vaak gerelateerd aan politiek. Zo schreef hij een artikel over Zouglou, een dansvorm bedacht door studenten om in protest te komen. Zijn bekendste boek is Alpha Blondy: Reggae et société en Afrique noire, over de plek die muziek inneemt in Afrika.

De leermeester van Yacouba Konaté was Hampâté Bâ, een van de belangrijkste geleerden van Afrika in de twintigste eeuw. Hij schreef veel over de Afrikaanse traditie. Een van zijn bekendste uitspraken is: ‘Every time an old man dies in Africa, it is as if a library has burnt down.’ Bedoeld wordt dat in Afrika veel van de filosofie niet op schrift staat, maar oraal wordt overgebracht. Hampâté Bâ zag zichzelf als medium voor het behouden van de orale filosofie van Afrika, omdat hij veel orale kennis heeft opgeschreven en veel Afrikaanse kunst tentoonstelde aan publiek. Net als zijn leermeester, hecht Yacouba Konaté veel waarde aan de Afrikaanse traditie. Ook de rol van muziek en het gesproken woord is veel terug te vinden in het werk van Konaté.

Artikelen geschreven door Yacouba Konaté