Log in

Wachtwoord vergeten?

Word lid Log in Contact

Filosofie.nl

Filosofie Magazine nr. 1/2021

‘Als een steen kan veranderen, waarom een mens dan niet?’

Arjan Visser

De herdenkingsrede die Arnon Grunberg afgelopen 4 mei hield, is nu in boekvorm uitgebracht, met nog vier teksten over zijn Joodse identiteit. Arjan Visser sprak met de schrijver over zijn ouders, pedojagers en activisme tegen wil en dank.

Beeld Jörgen Caris

Na een paar mailtjes waarin Arnon Grunberg regelmatig de hoop uitspreekt dat we elkaar – ‘insjallah’ – snel zullen ontmoeten, vinden we een geschikte datum. Dan nog een plek, in coronatijd. Als hij zijn woonplaats New York verlaat voor Amsterdam, resideert Grunberg doorgaans in het Ambassade Hotel. Daar ben ik welkom, zegt hij, maar ik stel toch voor dat-ie de Uber naar mijn antikraakkantoortje in Noord neemt, al was het maar omdat ik hem dan een mooie openingszin in de mond kan leggen: als de berg niet naar Mohammed komt, zal Mohammed naar de berg gaan.

Of zou je eerder voor Hineni kiezen?
‘Hineni! Hier ben ik. Omdat het in You Want It Darker, een heel mooi nummer van Leonard Cohen, voorkomt, maar ook vanwege die bijbelse betekenis – Abraham die tegen God zegt: ik ben er klaar voor, mijn lot ligt in uw handen.’

Verder lezen?

In een tijd waarin autoriteit, waarheid en het publieke debat onder druk staan kan filosofie met heldere analyses richting geven. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste verhalen over filosofie. Steun ons door lid te worden voor maar € 4,99 per maand. U krijgt daarmee toegang tot alle artikelen uit Filosofie Magazine en Wijsgerig Perspectief plus exclusieve achtergrondartikelen, interviews en portretten. Of bestel de losse editie na.

InloggenLid Worden