Log in

Wachtwoord vergeten?

Word lid Log in Contact

Filosofie.nl

Wijsgerig Perspectief nr. 2/2021

Alles bestaat, behalve de wereld

Tim Miechels

In het nieuw realisme van Markus Gabriel kunnen verschillende verhalen over de wereld naast elkaar bestaan. Maar dat betekent nog niet dat ieder verhaal over de wereld even waardevol is, legt Tim Miechels uit.

De jonge God van de Duitse filosofie’ werd hij in de Volkskrant genoemd. Sinds Waarom de wereld niet bestaat in Duitsland een bestseller werd, gaat het hard met de status van Markus Gabriel. Daarvoor was hij al de jongste hoogleraar aan een Duitse universiteit ooit en sindsdien reist hij de hele wereld over om het evangelie van zijn zogeheten nieuw realisme te verspreiden. De kern van de boodschap: alles wat je kunt bedenken bestaat. Draken, landsgrenzen, het getal pi, Harry Potter, zwaartekracht, de verschrikkelijke sneeuwman: het bestaat allemaal. Alleen de wereld bestaat niet.

Met zijn nieuw realisme poogt Gabriel recht te doen aan de complexiteit van onze werkelijkheid. Zijn uitgangspunt is daarbij steeds dat ‘gedachten over feiten met evenveel recht bestaan als de feiten waarover we nadenken’ (Gabriel 2014). In de twee vervolgen op Waarom de wereld niet bestaat trekt Gabriel de lijn uit dat boek door naar nieuwe problemen. In Waarom we vrij zijn als we denken laat hij zien waarom hersenwetenschappers als Dick Swaab het bij het verkeerde eind hebben, en we niet tot ons brein te reduceren zijn. In De zin van denken betoogt hij dat we denken niet moeten beschouwen als het verwerken van informatie, maar als een zesde zintuig.

Verder lezen?

In een tijd waarin autoriteit, waarheid en het publieke debat onder druk staan kan filosofie met heldere analyses richting geven. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste verhalen over filosofie. Steun ons door lid te worden voor maar € 4,99 per maand. U krijgt daarmee toegang tot alle artikelen uit Filosofie Magazine en Wijsgerig Perspectief plus exclusieve achtergrondartikelen, interviews en portretten. Of bestel de losse editie na.

InloggenLid Worden