Log in

Wachtwoord vergeten?

Word lid Log in Contact

Filosofie.nl

Filosofie Magazine nr. 5/2020 [favorite_button]

Aandacht

Coen Simon
Hoofdredacteur Filosofie Magazine

Omroep Canvas vroeg in #coronatalks de Vlaamse hoogleraar psychodiagnostiek Paul Verhaeghe of hij nog tips had voor de mensen in quarantaine. 'Gebruik deze onverwachte vrije tijd om jezelf eens de vraag te stellen waar je je echt goed bij voelt', was het antwoord. Maar, voegde hij onmiddellijk toe, 'dat is een vraag die voor velen niet zo eenvoudig te beantwoorden is.' Want hij had het niet over 'shoppen enzo', of 'op café gaan'. Dat zijn eigenlijk alleen afleidingen om vooral eens even niets te voelen.

En afleidingen zijn er genoeg in de vorm van pushberichten, appgroepen, tweets, kattenfimpjes, opinies, en petities. Dat merkte ook Leon Heuts. In een persoonlijke essay schrijft hij hoe hij lange tijd met een sociaal geaccepteerde vorm van drankgebruik alle aandacht opeisende prikkels op afstand hield. En toen hij de fles liet staan, ervaarde Heuts, 'hoe indringend de wereld eigenlijk om aandacht vraagt.'

Verder lezen?

In een tijd waarin autoriteit, waarheid en het publieke debat onder druk staan kan filosofie met heldere analyses richting geven. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste verhalen over filosofie. Steun ons door lid te worden voor maar € 4,99 per maand. U krijgt daarmee toegang tot alle artikelen uit Filosofie Magazine en Wijsgerig Perspectief plus exclusieve achtergrondartikelen, interviews en portretten. Of bestel de losse editie na.

InloggenLid Worden