Home Zelfverwerkelijking: het doel van de filosofie

Zelfverwerkelijking: het doel van de filosofie

Door Costica Bradatan op 18 april 2016

‘Filosofie is een manier om je te transformeren en je te verheffen uit een onbewust geleid leven, geplaagd door zorgen’, zegt de Roemeense filosoof Costica Bradatan. De mens is een onbepaald wezen en heeft daarom de vrijheid zichzelf vorm te geven. De filosofie kan invulling geven aan deze vorm.

Volgens Costica Bradatan is de mens een schepsel van onbepaalde aard, een wezen zonder vaste woonplaats, werk in uitvoering, een ruwe schets. ‘We kunnen ons vanwege onze onbepaaldheid zelf vormgeven, onszelf modelleren. Daarin schuilt onze vrijheid’, zegt hij.

‘Filosofie is in de allereerste plaats iets wat je in praktijk brengt. Denken, schrijven, praten zijn slechts het begin en niet het doel van filosofie. De laatste eeuw is in de filosofie de technische benadering dominanter geworden. Daar is ook helemaal niets mis mee, maar je moet het grotere verband blijven zien. En dan is het uiteindelijke doel: zelfverwerkelijking.’

De filosofie begint, volgens Bradatan, allereerst met zelfonderzoek en met een houding, met een distant look. ‘De natuurlijke staat van de filosoof is vervreemding.’

‘Waar vervreemding een begin van filosofie kan vormen, is een volgende stap nodig om echt te filosoferen, en op zoek te gaan naar een ander en beter leven. Zoals de Franse filosoof Pierre Hadot dat verwoordt: filosofie als een concrete houding en een doelbewuste levensstijl, waarbij het geheel van het bestaan betrokken is, een voortdurend proces om je vollediger en beter te maken, je te transformeren en je te verheffen uit een onbewust geleid leven, geplaagd door zorgen.’

Volgens Bradatan hebben we de dood nodig om beter te leven. Waarom dit zo is, leest u in het volledige artikel Costica Bradatan: ‘De mens is werk in uitvoering’ (volledig toegankelijk voor leden).

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Dit artikel op Filosofie.nl is alleen toegankelijk voor abonnees. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste verhalen over filosofie. Steun ons door lid te worden voor maar €4,99 per maand. Log in om als abonnee direct verder te kunnen lezen of sluit een abonnement af.

Relevante berichten

Een kerk voor het vrije woord
Een kerk voor het vrije woord

Een kerk voor het vrije woord

De Balie opende vorige week zijn deuren als gebedshuis, op grond van een heilig geloof in democratie, de rechtsstaat en de heilzame, bindende werking van cultuur. Waarom zou een cultuur- en debatcentrum zich anno 2022 geen seculiere kerk mogen noemen? We vroegen het Balie-directeur Yoeri Albrecht en Denker des Vaderlands Paul van Tongeren.

Lees meer
Weekendlijstje: Geheimen
Weekendlijstje: Geheimen

Weekendlijstje: Geheimen

Deze week werd duidelijk dat premier Rutte jarenlang eigenhandig sms’jes van zijn oude Nokia verwijderde. De premier heeft naar eigen zeggen “nooit bewust” belangrijke zaken verborgen, maar de oppositie ziet een patroon van het achterhouden van informatie. Naar aanleiding van het sms-debat, dit weekend een lijstje over geheimen.

Lees meer
Bertrand Russell over ‘het probleem van China’
Bertrand Russell over ‘het probleem van China’
Niet-westerse filosofie

Bertrand Russell over ‘het probleem van China’

Toen de Britse filosoof Bertrand Russell een jaar lesgaf in China, raakte hij diep onder de indruk van het land. Vooral het vermogen van de bevolking om gelukkig te zijn raakte hem. Wel maakte hij zich zorgen over de groeiende invloed van het Westen. Is het China gelukt om zijn eigenheid ten opzichte van het Westen te bewaren?

Lees meer
Weekendlijstje: Beginnen, presteren en jezelf leren kennen.
Weekendlijstje: Beginnen, presteren en jezelf leren kennen.

Weekendlijstje: Beginnen, presteren en jezelf leren kennen.

S10 staat dit weekend in de finale van het Eurovisie Songfestival. Tijdens een interview bij Matthijs gaat door vertelt ze dat ze zichzelf toestemming heeft gegeven om haar dromen na te jagen en dit avontuur aan te gaan. Het resultaat: meer zelfinzicht en een bijzondere prestatie. Dit weekend een lijstje over durven beginnen, presteren, en jezelf leren kennen.

Lees meer