Home Woede: Wie mag er boos zijn?

Woede: Wie mag er boos zijn?

Door Fiep van Bodegom op 28 juni 2018

Woede: Wie mag er boos zijn?
07-2018 Filosofie magazine Lees het magazine

Waarom zouden we woede moeten bedwingen? Essayist Fiep van Bodegom neemt het op voor deze emotie. Als je onderdrukt wordt, kan woede heel toepasselijk zijn. En grote boosheid kan ook nog eens het begin zijn van een verbetering van je situatie.

Boze mensen vertonen de volgende symptomen: flikkerende ogen, een rood gezicht, trillende lippen en knarsende tanden. Ze kunnen niet meer samenhangend praten, klappen herhaaldelijk in hun handen en stampvoeten. Aldus beschrijft de stoïcijnse filosoof Seneca bijzonder beeldend de boze mens in de opening van zijn verhandeling Over woede. Wanneer was de laatste keer dat u echt woedend was? Dat uw hart sneller begon te kloppen, dat u begon te zweten, dat uw handen zich onwillekeurig tot vuisten balden en u probeerde niet te schreeuwen? Zo fysiek omschreven lijkt het een emotie die niet heel vaak voorkomt.

Als je de symptomen van woede googlet krijg je opmerkelijk genoeg vooral hits van sites waarin wordt uitgelegd hoe je woede tegen kunt gaan. De emotie wordt gepathologiseerd als een aandoening die men moet leren bedwingen omdat die schadelijk zou zijn voor jezelf en anderen. Hoe zeldzaam die fysieke woede ook mag zijn, de emotie is alomtegenwoordig, niet in de laatste plaats op internet. Daar kunnen we de meeste uitingen van woede in hun volle glorie aanschouwen; trollen en reaguurders laten hun woede over de wereld ongegeneerd de vrije loop.

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Dit artikel op Filosofie.nl is alleen toegankelijk voor abonnees. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste verhalen over filosofie. Steun ons door lid te worden voor maar €4,99 per maand. Log in om als abonnee direct verder te kunnen lezen of sluit een abonnement af.