Home Wereldklassiekers: De wegen der vrijheid van Jean-Paul Sartre

Wereldklassiekers: De wegen der vrijheid van Jean-Paul Sartre

Door Marjolein Wegman op 10 augustus 2009

Cover van 07-2009
07-2009 Filosofie magazine Lees het magazine

Verscheurd tussen een dogmatische communist en een zichzelf kwellende pederast vindt Mathieu zijn eigen weg naar de vrijheid. Want voor vrijheid bestaat geen voorgeschreven recept, laat Jean-Paul Sartre zien.

‘Het is zover.’ Mathieu keek geschrokken. ‘Weet je het zeker?’ ‘Heel zeker. Je weet dat ik me nooit nodeloos ongerust maak. Ik ben twee maanden over tijd.’ ‘Verdomme’, zei Mathieu. Na een zeven jaar durende verhouding met de filosofiedocent Mathieu raakt Marcelle zwanger. Abortus blijkt geen mogelijkheid meer en het ligt voor de hand om met haar te trouwen. Zijn broer biedt aan de bruiloft te betalen voor Mathieu, die met zijn 34 jaar ‘de leeftijd des onderscheids’ wel heeft bereikt. Mathieu moet er echter niet aan denken om te trouwen. Maar heeft hij hierin een vrije keuze?

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Dit artikel op Filosofie.nl is alleen toegankelijk voor abonnees. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste verhalen over filosofie. Steun ons door lid te worden voor maar €4,99 per maand. Log in om als abonnee direct verder te kunnen lezen of sluit een abonnement af.