Home Wat is kunst?

Wat is kunst?

Door Anna van Leeuwen op 22 januari 2015

Cover van 02-2015
02-2015 Filosofie magazine Lees het magazine
‘Een kunstexpositie kun je niet beoordelen op dezelfde manier als een hondenshow.’ Arthur Danto’s laatste essays over kunst.

Wat is kunst?’ is een vraag waar kunstenaars en kunstliefhebbers niet aan ontkomen en waar ook filosoof en kunstcriticus Arthur Coleman Danto (1924-2013) graag zijn handen aan brandde. In het boek What Art Is (Wat kunst is) ondernam hij zijn zoveelste dappere poging een antwoord te formuleren. Het zal helaas Danto’s laatste poging zijn: het boek verscheen een klein halfjaar voor hij in augustus 2013 overleed. De publicatie bestaat uit zes essays: vier bewerkte lezingen, een geactualiseerd essay en een niet eerder gepubliceerd essay.

Danto was een progressieve kunstkijker en -beschouwer. Zijn interesse voor kunst werd gewekt toen hij in 1964 Andy Warhols Brillo Boxes zag. Warhol had de New Yorkse Stable Gallery gevuld met vijfhonderd replica’s van de dozen waarin sponzenfabrikant Brillo destijds sponzen verpakte. Warhols dozen waren van hout, de verpakking in rood-wit-blauw was erop gezeefdrukt. Niet van echt te onderscheiden. De vraag waar Warhol Danto toentertijd mee opzadelde, liet hem niet meer los, namelijk: wat is het verschil tussen Warhols dozen en de dozen in het magazijn van de supermarkt? Oftewel: wat is kunst?

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Dit artikel op Filosofie.nl is alleen toegankelijk voor abonnees. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste verhalen over filosofie. Steun ons door lid te worden voor maar €4,99 per maand. Log in om als abonnee direct verder te kunnen lezen of sluit een abonnement af.