Home Voorwoord: Nieuw thuis

Voorwoord: Nieuw thuis

Door Louis Hoeks op 29 mei 2019

Voorwoord: Nieuw thuis
Cover van 06 -2019
06 -2019 Filosofie magazine Lees het magazine

Begin vorig jaar besloten we met ons gezin te verhuizen. Na twaalf jaar voelde onze Haarlemse woning te krap en werd het tijd voor iets nieuws. Directe aanleiding was de overgang van onze oudste dochter naar de brugklas. Nu ze toch afscheid moest nemen, leek het een logisch moment om van huis te veranderen.

Onze zoektocht voerde ons door onze eigen stad, maar ook langs een serie dorpjes in de buurt en zelfs naar Rotterdam. We bekeken huizen, bezochten scholen en dwaalden door buurten. Voortdurend veranderden onze plaatjes van de toekomst en dus van onszelf. Wilden we de landelijke rust van Bennebroek of het stadse rumoer van Rotterdam? Waren we nou dorpsbewoners of kosmopolieten?

In dit nummer buigen we ons over het fenomeen thuis. Een huis is zoveel meer dan een verzameling bakstenen: het is de plek waar je je geborgen voelt, die mede maakt wie je bent. Het huis is de plek waar onze herinneringen zich met elkaar verbinden, schreef de Franse filosoof Gaston Bachelard, die zelf een piepklein appartement in Parijs bewoonde.

Het thema heeft ook een politieke dimensie. In onze tijd waarin miljoenen op drift zijn geraakt en een onderkomen in het Westen zoeken, herleven ideologieën die de natie als een huis beschouwen, waar mensen thuis horen of waaruit ze juist moeten worden geweerd.

Thuis is niet zozeer een kwestie van zijn, maar van doen, betoogt Pieter Hoexum in een prachtig essay (pagina 18), waarin hij nadenkt over nostalgie en nationalisme. Thuis is een kwestie van ‘doen alsof je thuis bent’, concludeert hij. Als dat lukt, en anderen dat erkennen, dan is de vraag of je er wel ‘thuis hoort’, niet meer relevant.

Afgelopen zomer zijn we verhuisd, naar een woning een paar straten verderop. Onze wijk is een beetje dorp en stad tegelijk. Misschien niet zo opwindend, maar we voelen ons er thuis.

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Dit artikel op Filosofie.nl is alleen toegankelijk voor abonnees. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste verhalen over filosofie. Steun ons door lid te worden voor maar €4,99 per maand. Log in om als abonnee direct verder te kunnen lezen of sluit een abonnement af.

Relevante berichten

Weekendlijstje Europa
Weekendlijstje Europa
Politiek

Weekendlijstje Europa

Vorige week stemden Europese regeringsleiders in met het kandidaat-lidmaatschap van Oekraïne en Moldavië. Onder druk van crises zoals de oorlog in Oekraïne, klimaatverandering of de Covid-pandemie kiest Europa vaak voor verdere Europese uitbreiding, samenwerking en integratie. Wat betekent dit voor de Europese identiteit en de rol van Europa in de wereld? In dit weekendlijstje vindt u vijf filosofische artikelen over Europa.

Lees meer
Weekendlijstje Spijt
Weekendlijstje Spijt

Weekendlijstje Spijt

Bij zijn bezoek aan Congo op 8 juni betuigde de Belgische koning Filip spijt voor de Belgische wandaden tijdens de koloniale overheersing. Hoewel officiële excuses ontbraken, werd deze spijtbetuiging geprezen als een stap in de goede richting. Maar kun je wel excuses maken voor iets wat je zelf niet gedaan hebt? Wat betekent spijt hebben eigenlijk en waar dient het voor? In dit weekendlijstje vindt u vijf artikelen over spijt.

Lees meer
Kunstmatige intelligentie
Kunstmatige intelligentie
Bewustzijn

Een zelfbewuste computer is onze favoriete nachtmerrie

Een softwareontwikkelaar van Google veroorzaakte een media-storm door te stellen dat zijn werkgever gebruikmaakt van een zelfbewuste chatbot. Maar is dat wel mogelijk? En wat betekent het dat we computers ontwikkelen die ons kunnen doen geloven dat ze bewust zijn?

Lees meer
Woede
Woede

Weekendlijstje: Woede

Een groep woedende boeren trok afgelopen week naar het huis van minister Van der Wal om hun onvrede te uiten over de nieuwe stikstofmaatregelen van het kabinet. Hoewel er in de maatschappij begrip lijkt te bestaan voor de boosheid bij boeren, klinkt er ook kritiek op de manier waarop zij deze boosheid uiten. Wat is woede, hoe gaan er mee om en kunnen we het positief inzetten? Daarover meer in dit weekendlijstje.  

Lees meer