Log in

Wachtwoord vergeten?

Word lid Log in Contact

Filosofie.nl

FM nr. 2/2017

Vijf grote denkers over woede

Rong Zwemmer & Coen Krimpenfort

Woede is in de geschiedenis van de filosofie vaak veroordeeld, blijkt uit deze kleine encyclopedie. Toch meent de hedendaagse denker Peter Sloterdijk dat we er veel aan kunnen hebben.

Maimonides 
De middeleeuwse filosoof en rabbijn Maimonides noemt woede een slechte karaktereigenschap. Hij schrijft in de Mishneh Torah dat het altijd wijs is om je zelfbeheersing te behouden, zelfs wanneer woede volkomen terecht lijkt. Door dit te doen ben je jezelf niet ontrouw; het is juist een manier om jezelf te verbeteren. We zijn te veel gericht op ons eigen leven. We zouden ons door God gegeven verstand moeten richten op het grote plaatje. Dan zien we dat de ander het vaak niet verkeerd bedoelt en net als wij snel geïrriteerd kan zijn. 

Verder lezen?

In een tijd waarin autoriteit, waarheid en het publieke debat onder druk staan kan filosofie met heldere analyses richting geven. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste verhalen over filosofie. Steun ons door lid te worden voor maar € 4,99 per maand. U krijgt daarmee toegang tot alle artikelen uit Filosofie Magazine en Wijsgerig Perspectief plus exclusieve achtergrondartikelen, interviews en portretten. Of bestel de losse editie na.

InloggenLid Worden