Log in

Wachtwoord vergeten?

Word lid Log in Contact

Filosofie.nl

Filosofie Magazine nr. 5/2009

Religie als inspiratiebron voor verzet

Meerten ter Borg en Jan Willem van Henten

Religie leidt tot onderdrukking, zo wil het ene cliché. En volgens die andere gemeenplaats is religie het ideale middel om het individu te bevrijden. Maar wat betekenen deze woorden in de praktijk?

‘Ik heb de pest aan godsdiensten, ze zijn op z’n gunstigst tijdverspilling, en meestal bron van dood en verderf. Als je oorlog wilt, hoef je alleen maar gelovigen te mobiliseren’, zegt de bekende essayist Rudy Kousbroek in een interview in NRC Handelsblad. Is dat nou zo? Dat Kousbroek een hekel heeft aan religie, daaraan hoeven we niet te twijfelen. Maar het standpunt zelf: is religie een uitermate belangrijke bron van veel kwaad en geweld? Volgens veel gelovigen is eerder het tegendeel het geval en is religie, of op z’n minst sommige religies, of de enige ware religie, een bron van alles wat goed is in deze wereld. Beide standpunten zijn te beschouwen als uitersten in de controverse over religie die momenteel woedt.

Verder lezen?

In een tijd waarin autoriteit, waarheid en het publieke debat onder druk staan kan filosofie met heldere analyses richting geven. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste verhalen over filosofie. Steun ons door lid te worden voor maar € 4,99 per maand. U krijgt daarmee toegang tot alle artikelen uit Filosofie Magazine en Wijsgerig Perspectief plus exclusieve achtergrondartikelen, interviews en portretten. Of bestel de losse editie na.

InloggenLid Worden