Log in

Wachtwoord vergeten?

Word lid Log in Contact

Filosofie.nl

Filosofie Magazine nr. 7/2008

Politieke oplossingen voor het ‘Joodse vraagstuk’

Marieke Borren

Hannah Arendt schreef er al over in de jaren dertig, de essays van Alain Badiou zijn heel recent: een vergelijking van verschillende politiek-filosofische analyses van de staat Israël.

De zestigste verjaardag van de staat Israël op 14 mei 2008 heeft ongetwijfeld de Nederlandse vertalingen versneld van essaybundels over Joodse kwesties door respectievelijk de Joods-Duitse filosoof Hannah Arendt (1906-1975) en de hedendaagse Franse filosoof en wiskundige Alain Badiou. Het lijvige Joodse essays bevat artikelen uit diverse Engels-, Duits- en Franstalige tijdschriften en enkele niet eerder gepubliceerde essays, afgesloten met de repliek van Arendt op enkele critici van haar reportage van het Eichmann-proces. Het grootste deel van de essays is nooit eerder in het Nederlands verschenen. Het woord ‘jood’ van Badiou is een op het oog wat haastig in elkaar gezette bundeling van eerder gepubliceerde artikelen, hoofdstukken, een romanfragment en een interview. Het is het werk van verschillende vertalers, wat helaas heeft geleid tot inconsistenties in stijl.

Hoewel de boeken zijn geschreven in verschillende politiek-historische situaties – Arendts essays bestrijken de periode van de jaren dertig tot het begin van de jaren zestig van de vorige eeuw; die van Badiou de afgelopen twee decennia – is het duidelijk dat beiden de vraag of het Israëlische jubileum een feestje waard is, ontkennend zouden beantwoorden. Beiden opperen in hun essays alternatieve politieke oplossingen voor het ‘Joodse vraagstuk’ waarin de Palestijnen volwaardig burgerschap zouden bezitten. Verder levert zowel Arendt als Badiou scherpe kritiek op de overtuiging dat Joden een bijzondere plaats in de geschiedenis zouden innemen en is deze kritiek hun beide komen te staan op de beschuldiging van antisemitisme – in Arendts geval die van ‘Joodse zelfhaat’.

Verder lezen?

In een tijd waarin autoriteit, waarheid en het publieke debat onder druk staan kan filosofie met heldere analyses richting geven. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste verhalen over filosofie. Steun ons door lid te worden voor maar € 4,99 per maand. U krijgt daarmee toegang tot alle artikelen uit Filosofie Magazine en Wijsgerig Perspectief plus exclusieve achtergrondartikelen, interviews en portretten. Of bestel de losse editie na.

InloggenLid Worden