Home Paul Cliteur: ‘We moeten moderne Papoea’s worden’

Paul Cliteur: ‘We moeten moderne Papoea’s worden’

Door Rosan Hollak op 05 februari 2013

07-2002 Filosofie magazine Lees het magazine

Hij wil de horzel zijn in de dominante cultuur. Paul Cliteur rekent in zijn boek Moderne Papoea’s af met de ‘volksziekte’ van het cultuurrelativisme. Wie niet toegeeft dat sommige culturen superieur zijn, is een moreel nihilist. En bovenaan alle culturen staat de westerse. Over het gelijk van Berlusconi en de noodzaak van een monocultuur. “Ik ben op zoek naar Plato’s Republiek.”
 

“Ik word het meest aangetrokken door intellectuelen die afstand hebben genomen van de ideeën binnen hun klasse. Conservatieven zoals Willem Frederik Hermans of Frits Bolkenstein. Of Karel van het Reve. Die kon over iets, dat als een vanzelfsprekendheid wordt aanvaard, de vraag stellen: is dat eigenlijk wel zo? Dan bedacht hij argumenten waardoor je aan het twijfelen werd gebracht en daarmee zette hij een idee op losse schroeven.”
Jurist en politiek filosoof Paul Cliteur houdt niet alleen van dwarse intellectuelen, zelf is hij er ook niet vies van om prikkelende stellingen te verkondigen. Al jaren mengt hij zich, in de hoedanigheid van humanist, atheïst en liberaal denker in het publieke debat en duiken zijn opinies geregeld op in kranten of weekbladen. Sinds vorig jaar verdedigt hij bij het televisie-programma Buitenhof elke twee weken een stelling die vaak dwars tegen de heersende opvattingen van de intellectuele elite gaat. “Het is vreemd dat Nederland geen traditie van rechtse critici kent,” meent Cliteur. “Dat komt door onze dominante cultuur: het poldermodel. We zoeken altijd naar de consensus. Daarin gedijt de filosofie niet goed. We hebben een zwak ontwikkelde wijsgerige traditie.”

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Dit artikel op Filosofie.nl is alleen toegankelijk voor abonnees. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste verhalen over filosofie. Steun ons door lid te worden voor maar €4,99 per maand. Log in om als abonnee direct verder te kunnen lezen of sluit een abonnement af.