Log in

Wachtwoord vergeten?

Word lid Log in Contact

Filosofie.nl

Wijsgerig Perspectief nr. 1/2021

Ontketende generaties

Dirk De Schutter

De Eerste Wereldoorlog en democratiseringsprocessen hebben volgens Dirk de Schutter tot een breuk met de traditie geleid. Nieuwe generaties zien zichzelf niet meer als erfgenamen van vroegere verworvenheden, maar gaan een verbond aan met toekomstige generaties.

Hannah Arendt herinnert ons eraan dat wij mensen bij geboorte niet alleen ‘het levenslicht zien’, maar ook ‘ter wereld komen’. ‘Geboorte’ heeft in haar politieke theorie een dubbele betekenis: door de biologische geboorte treed je toe tot de mensensoort, door de existentiële geboorte word je iemand in de wereld (Arendt 2011). Het begrip ‘generatie’ leent zich tot een gelijkaardige lectuur. De biologische betekenis slaat op mensen die in een bepaalde tijdsperiode, bijvoorbeeld in het laatste decennium van de negentiende eeuw, zijn geboren en als zodanig elkaars tijdgenoten zijn. De existentiële betekenis geeft aan dat deze categorie mensen, waarvoor de sociologie de term ‘leeftijdscohort’ gebruikt, tot een bepaalde generatie behoort, omdat ze tijdens hun leven door specifieke historische gebeurtenissen getekend zijn.

Verder lezen?

In een tijd waarin autoriteit, waarheid en het publieke debat onder druk staan kan filosofie met heldere analyses richting geven. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste verhalen over filosofie. Steun ons door lid te worden voor maar € 4,99 per maand. U krijgt daarmee toegang tot alle artikelen uit Filosofie Magazine en Wijsgerig Perspectief plus exclusieve achtergrondartikelen, interviews en portretten. Of bestel de losse editie na.

InloggenLid Worden