Home Mateloos de maat

Mateloos de maat

Door Rob Hartmans op 23 maart 2020

Mateloos de maat
Cover van 04-2020
04-2020 Filosofie magazine Lees het magazine

Andreas Kinneging meent dat we ten onder gaan aan mateloosheid. Wie er anders over denkt is volgens hem dom, oppervlakkig en niet-wetenschappelijk.

Wat is de overeenkomst tussen CEO’s die bonus op bonus stapelen, dictators die volledige controle over hun onderdanen willen, partybeesten die zich volproppen met pillen, seksverslaafden die na elk orgasme verlangen naar het volgende, consumenten die zich in de schulden steken om luxueuze voorwerpen te kopen, toeristen die het ene na het andere exotische oord bezoeken, mensen die er alles voor overhebben om beroemd te worden, en politici die alle aspecten van het leven (en zelfs de dood) willen reguleren? Antwoord: ze zijn nooit tevreden, ze zullen altijd meer willen en beseffen niet dat ze nooit het punt zullen bereiken waarop ze werkelijk voldaan zijn.

Kort gezegd: deze mensen kennen geen maat. Ze missen een bodem, een fundament waarop ze hun bestaan vorm en betekenis kunnen geven. Zij zijn the hollow men over wie T.S. Eliot dichtte, en die wezenloos en zielloos toewerken naar het einde van de wereld, dat zal komen ‘not with a bang but a whimper’. Volgens Andreas Kinneging bestaat nagenoeg de hele mensheid uit dergelijke holle wezens, die daar eigenlijk niet eens zo heel veel aan kunnen doen, aangezien het kinderen zijn van de Verlichting en de Romantiek. Wie denkt dat die twee stromingen diametraal tegenover elkaar staan, is volgens Kinneging een ignoramus, want beide streven naar vrijheid en gelijkheid.
 

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Dit artikel op Filosofie.nl is alleen toegankelijk voor abonnees. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste verhalen over filosofie. Steun ons door lid te worden voor maar €4,99 per maand. Log in om als abonnee direct verder te kunnen lezen of sluit een abonnement af.

Relevante berichten

Een kerk voor het vrije woord
Een kerk voor het vrije woord

Een kerk voor het vrije woord

De Balie opende vorige week zijn deuren als gebedshuis, op grond van een heilig geloof in democratie, de rechtsstaat en de heilzame, bindende werking van cultuur. Waarom zou een cultuur- en debatcentrum zich anno 2022 geen seculiere kerk mogen noemen? We vroegen het Balie-directeur Yoeri Albrecht en Denker des Vaderlands Paul van Tongeren.

Lees meer
Weekendlijstje: Geheimen
Weekendlijstje: Geheimen

Weekendlijstje: Geheimen

Deze week werd duidelijk dat premier Rutte jarenlang eigenhandig sms’jes van zijn oude Nokia verwijderde. De premier heeft naar eigen zeggen “nooit bewust” belangrijke zaken verborgen, maar de oppositie ziet een patroon van het achterhouden van informatie. Naar aanleiding van het sms-debat, dit weekend een lijstje over geheimen.

Lees meer
Bertrand Russell over ‘het probleem van China’
Bertrand Russell over ‘het probleem van China’
Niet-westerse filosofie

Bertrand Russell over ‘het probleem van China’

Toen de Britse filosoof Bertrand Russell een jaar lesgaf in China, raakte hij diep onder de indruk van het land. Vooral het vermogen van de bevolking om gelukkig te zijn raakte hem. Wel maakte hij zich zorgen over de groeiende invloed van het Westen. Is het China gelukt om zijn eigenheid ten opzichte van het Westen te bewaren?

Lees meer
Weekendlijstje: Beginnen, presteren en jezelf leren kennen.
Weekendlijstje: Beginnen, presteren en jezelf leren kennen.

Weekendlijstje: Beginnen, presteren en jezelf leren kennen.

S10 staat dit weekend in de finale van het Eurovisie Songfestival. Tijdens een interview bij Matthijs gaat door vertelt ze dat ze zichzelf toestemming heeft gegeven om haar dromen na te jagen en dit avontuur aan te gaan. Het resultaat: meer zelfinzicht en een bijzondere prestatie. Dit weekend een lijstje over durven beginnen, presteren, en jezelf leren kennen.

Lees meer