Samen lezen ze teksten van denkers, onderzoekers en activisten over gekte. Ze kennen de psychiatrie van binnenuit – als patiënt. ‘We moeten onze vrijheid zoeken in het verzet, door zelf betekenis te geven aan persoonlijke ervaringen.’
Meer weten over mad studies? Grietje Keller geeft op 15 september 2018 een workshop ‘Mad studies’ op het Waanzin Festival in Utrecht.
‘Ik ben Frans. En ik heb jou al gegoogeld.’ Ik grinnik: ‘Oei, wat denk je ervan?’ Frans haalt zijn schouders op. Niks bijzonders, lijkt hij te zeggen. Frans is een van de zeven mensen met wie ik om een tafel zit. Bijna iedereen heeft ervaring als patiënt in de psychiatrie. Ik schuif voor één keer aan als journalist, om een artikel te schrijven voor Filosofie Magazine.
Het is de laatste bijeenkomst van de leesgroep Mad Studies, twee jaar geleden opgericht door emancipatoir denker Grietje Keller en gepensioneerd psychiater-filosoof Rob de Vries. Het initiatief ontstond uit onvrede met het beperkte denken over gekte in onze samenleving en uit een fascinatie voor het nieuwe vakgebied Mad Studies. ‘Zodra je een diagnose krijgt, word je niet meer serieus genomen’, licht Keller toe. Dat ondervond zij aan den lijve toen ze in 2010 bij de crisisdienst in Amsterdam belandde. Binnen een halfuur had ze een psychiatrisch label aan haar broek. Vanaf dat moment werden ingewikkelde kwesties zoals werkdruk en haar relatie gereduceerd tot een ontbrekend stofje in haar hersenen.
Dit artikel is exclusief voor abonnees