Log in

Wachtwoord vergeten?

Word lid Log in Contact

Filosofie.nl

FM nr. 6/2003

Groots essay: ‘Hij zei wat ik denk, en ik denk wat hij zei’

Ger Groot

Tussen wijsbegeerte en literatuur zweeft onbestemd het essay: te persoonlijk voor de filosofie, te betogend voor de letteren. Naar aanleiding van een of meer recent verschenen essays schrijft Ger Groot maandelijks een beschouwing halverwege tussen essay en column. Deze maand: politieke retoriek.
 
‘Nu ligt hij daar, en geen zo arm, die thans hem hulde biedt.’ Het lijk ligt doodgebloed; de menigte komt met moeite tot bedaren. En wie spreekt is Marcus Antonius, op het keerpunt van zijn carrière. De schijn is tegen hem, maar hij spreekt. En langzaam slaat de stemming om. Het volk mort tegen wie het zojuist nog bejubelde: de moordenaars van Julius Caesar, die de redenen voor hun daad al onder bijval hebben uiteengezet.

Verder lezen?

In een tijd waarin autoriteit, waarheid en het publieke debat onder druk staan kan filosofie met heldere analyses richting geven. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste verhalen over filosofie. Steun ons door lid te worden voor maar € 4,99 per maand. U krijgt daarmee toegang tot alle artikelen uit Filosofie Magazine en Wijsgerig Perspectief plus exclusieve achtergrondartikelen, interviews en portretten. Of bestel de losse editie na.

InloggenLid Worden