Log in

Wachtwoord vergeten?

Word lid Log in Contact

Filosofie.nl

Wijsgerig Perspectief nr. 3/2021

Geen vrouwonvriendelijke victoriaan

Tessa van Dijk

Volgens Darwin was de man superieur aan de vrouw. Toch liet hij zijn oudste dochter zijn wetenschappelijke teksten redigeren en onderhield hij wetenschappelijke discussies met zijn penvriendinnen. Tessa van Dijk belicht Darwins ambigue opvatting over vrouwen.

Als het gaat over Darwins positie ten aanzien van vrouwen, dan zijn de vrouwonvriendelijke citaten nooit ver weg. Je hoeft niet lang in Darwins werk te zoeken om deze te vinden. Met name zijn werk The Descent of Man (1871) grossiert in uitspraken waar menig misogynist van zal smullen. De man is intellectueel superieur aan de vrouw, is Darwins onverbiddelijke conclusie – zonder overigens enig oog te hebben voor de sociale ongelijkheid tussen mannen en vrouwen in de victoriaanse tijd. Ik weet nog goed hoe teleurgesteld ik was dat de door mij zo bewonderde Darwin, grondlegger van de evolutietheorie, er zulke achterhaalde en benepen standpunten over vrouwen op nahield.

Het Darwin Correspondence Project, dat als doel heeft alle brieven van Darwin te publiceren en publiekelijk toegankelijk te maken, toont echter een andere kant van Darwins verhouding tot vrouwen. In 2017 verscheen de bundel Darwin and Women met daarin een bloemlezing van de vele brieven die Darwin met vrouwen wisselde. Dat zijn niet alleen brieven met vrouwelijke familieleden die over koetjes en kalfjes gaan. Darwin bleek ook met vele vrouwelijke wetenschappers over allerlei zaken van gedachten te wisselen en op hun oordeel en hun waarnemingen te vertrouwen. Hoe valt dit te rijmen met Darwins laatdunkende uitspraken over het intellect van vrouwen in The Descent of Man?

Verder lezen?

In een tijd waarin autoriteit, waarheid en het publieke debat onder druk staan kan filosofie met heldere analyses richting geven. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste verhalen over filosofie. Steun ons door lid te worden voor maar € 4,99 per maand. U krijgt daarmee toegang tot alle artikelen uit Filosofie Magazine en Wijsgerig Perspectief plus exclusieve achtergrondartikelen, interviews en portretten. Of bestel de losse editie na.

InloggenLid Worden