Home Filosofen van de Revolutie

Filosofen van de Revolutie

Door Alec van der Horst op 23 maart 2020

Filosofen van de Revolutie
Cover van 04-2020
04-2020 Filosofie magazine Lees het magazine

Filosofie Magazine organiseert van 6 tot 9 oktober een reis naar de meest filosofische stad ter wereld, Parijs. De Verlichting en de Franse Revolutie staan centraal. Twee filosofen zijn kenmerkend voor deze periode: Voltaire en Jean-Jacques Rousseau. Onze gids Alec van der Horst neemt u alvast mee naar hun achttiende eeuw.

Mei 1717. Lodewijk XIV is twee jaar eerder overleden en zijn achterkleinzoon, de toekomstige Lodewijk XV, is nog te klein voor de troon. Daarom wordt het land bestuurd door regent Filips van Orléans. Het zijn de gouden jaren van de libertijnen, aristocraten die het niet zo nauw nemen met de heersende moraal en zich overgeven aan een hedonistische levensstijl. Een zelfverzekerde jongeman, een notariszoon met zeer goede connecties, berucht om zijnvlijmscherpe tong, beweegt zich in hun kringen. Maar deze keer is hij te ver gegaan: in een spotdicht – dat hij misschien niet zelf geschreven, maar wel verspreid heeft – beschuldigt hij de regent van incest met zijn dochter.
 

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Dit artikel op Filosofie.nl is alleen toegankelijk voor abonnees. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste verhalen over filosofie. Steun ons door lid te worden voor maar €4,99 per maand. Log in om als abonnee direct verder te kunnen lezen of sluit een abonnement af.