Home Fik Meijer: ‘Ze was intelligent en een prachtige verschijning’

Fik Meijer: ‘Ze was intelligent en een prachtige verschijning’

Door Paul Boon op 28 oktober 2008

09-2008 Filosofie magazine Lees het magazine

Antieke helden stonden doorgaans hun mannetje, blijkt uit het boek Bejubeld en verguisd van historicus en classicus Fik Meijer. Toch is zijn eigen lievelingsheld een vrouw: ‘Hypatia is gestorven als martelaar van het vrije woord.’

Er staan heel veel voorbeelden in uw nieuwe boek, Bejubeld en verguisd. Wie is uw persoonlijke favoriet?
Meijer: ‘De oerheld is natuurlijk Achilles, de eenzame krijger die vecht voor eer en roem. Maar ik heb altijd al een zwak gehad voor Hypatia, een vrouwelijke filosoof uit de Egyptische stad Alexandrië, die leefde tijdens de vierde en begin vijfde eeuw. Ze was heel intelligent en – maar dat is apocrief – een prachtige verschijning!
Alexandrië had een rijke wetenschappelijke traditie: er was een belangrijke bibliotheek, er woonden grote geleerden. Hypatia behoorde tot die kring. Ze had een uitzonderlijke status: ze was het hoofd van de plaatselijke filosofenschool, de neoplatoonse Academie. Een vrouw nota bene! De geleerden moeten enorme waardering voor haar intellectuele capaciteiten hebben gehad: zeker in de wijsbegeerte van die tijd werd er over vrouwen niet al te positief geoordeeld: ze konden niet nadenken.’

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Dit artikel op Filosofie.nl is alleen toegankelijk voor abonnees. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste verhalen over filosofie. Steun ons door lid te worden voor maar €4,99 per maand. Log in om als abonnee direct verder te kunnen lezen of sluit een abonnement af.

Relevante berichten

Een kerk voor het vrije woord
Een kerk voor het vrije woord

Een kerk voor het vrije woord

De Balie opende vorige week zijn deuren als gebedshuis, op grond van een heilig geloof in democratie, de rechtsstaat en de heilzame, bindende werking van cultuur. Waarom zou een cultuur- en debatcentrum zich anno 2022 geen seculiere kerk mogen noemen? We vroegen het Balie-directeur Yoeri Albrecht en Denker des Vaderlands Paul van Tongeren.

Lees meer
chronische ziekte
chronische ziekte

Waarom het begrip ‘chronische ziekte’ niet vanzelfsprekend is

Het aantal mensen met een chronische ziekte in Nederland stijgt, stellen onderzoekers. Sanneke de Haan, bijzonder hoogleraar psychiatrie en filosofie aan de Erasmus Universiteit Rotterdam, laat zien waarom het begrip ‘chronische ziekte’ niet zo vanzelfsprekend is als het lijkt.

Lees meer
Bertrand Russell over ‘het probleem van China’
Bertrand Russell over ‘het probleem van China’
Niet-westerse filosofie

Bertrand Russell over ‘het probleem van China’

Toen de Britse filosoof Bertrand Russell een jaar lesgaf in China, raakte hij diep onder de indruk van het land. Vooral het vermogen van de bevolking om gelukkig te zijn raakte hem. Wel maakte hij zich zorgen over de groeiende invloed van het Westen. Is het China gelukt om zijn eigenheid ten opzichte van het Westen te bewaren?

Lees meer
Weekendlijstje: Beginnen, presteren en jezelf leren kennen.
Weekendlijstje: Beginnen, presteren en jezelf leren kennen.

Weekendlijstje: Beginnen, presteren en jezelf leren kennen.

S10 staat dit weekend in de finale van het Eurovisie Songfestival. Tijdens een interview bij Matthijs gaat door vertelt ze dat ze zichzelf toestemming heeft gegeven om haar dromen na te jagen en dit avontuur aan te gaan. Het resultaat: meer zelfinzicht en een bijzondere prestatie. Dit weekend een lijstje over durven beginnen, presteren, en jezelf leren kennen.

Lees meer