Home Elke Wiss vraagt zich af of we lichamen van nature langs de lat van perfectie leggen

Elke Wiss vraagt zich af of we lichamen van nature langs de lat van perfectie leggen

Door Elke Wiss vraagt zich af of we lichamen van nature langs de lat van perfectie leggen en Elke Wiss op 19 november 2021

Elke Wiss vraagt zich af of we lichamen van nature langs de lat van perfectie leggen
Cover van 12-2021
12-2021 Filosofie magazine Lees het magazine

Dit artikel krijgt u van ons cadeau

Wilt u onbeperkt toegang tot de artikelen op Filosofie.nl? U bent al abonnee vanaf €4,99 per maand. Sluit hier een abonnement af en u heeft direct toegang.

Net als menig andere Nederlander vind ik weleens van die catalogus-achtige situaties in mijn brievenbus. Niet zelden is dat een catalogus met kleding, van een winkel waar ik ooit eens een keer iets heb besteld. Doorgaans vliegen ze direct richting oud papier, soms blader ik er wat doorheen.

In dit geval bladerde ik eens door de badpakkencollectie achterin. Ik werd al wat hebberig van de nieuwe modellen, printjes en kleuren, toen mijn oog viel op een paar pijlen naast zo’n badpakkenmodel. De pijlen wezen op haar middel, met een soort draai. Naast de pijlen twee woorden: ‘licht corrigerend’.

Wat moet er hier gecorrigeerd worden, dacht ik in eerste instantie. Zij ziet er niet per se uit alsof er iets gecorrigeerd moet en ook dat badpak oogt tiptop in orde. En toen wist ik het weer. ‘Licht corrigerend’, dat zijn van die woorden die we gebruiken om aan te geven dat een kledingstuk je optisch een paar kilootjes lichter doet lijken. Maar waarom noemen we dat ‘corrigeren’?

Kun je überhaupt over een lichaam zeggen dat er iets te corrigeren valt? Is dat een logische manier van naar lichamen kijken? Corrigeren impliceert dat er iets incorrect is. Een foutje bevat. Verbeterd moet worden. Uitgegumd, weggemoffeld, dat er iets verwijderd moet of toegevoegd, gerepareerd of verstopt.

En toen ging de gedachtetrein rijden: is dat ook de reden dat we spreken over neuscorrecties en schaamlipcorrecties? Heeft het schoonheidsideaal zozeer voet aan de grond gekregen dat we alles wat ervan afwijkt met het woord ‘corrigeren’ te lijf gaan?

Wanneer zijn we dat normaal gaan vinden?

Zijn we zo gewend aan termen als ‘licht corrigerend’ dat we de absurditeit er niet meer van inzien? Of is het andersom, leggen we lichamen van nature langs de lat van perfectie?

Ik bladerde nog wat door de pagina’s met schoenen, truitjes, jurkjes en handtassen.

En nog een keer.

Bij geen enkele afbeelding van een mannenmodel met mannen­kleding zag ik de twee woorden. Is daar alles al perfect? Geen foutjes, niks uit te gummen, niks te verstoppen of optisch te beïnvloeden? Uiteindelijk blijf ik met één vraag achter: moeten we lichamen optisch corrigeren, of ons eigen denken erover?

Relevante berichten

Weekendlijstje Europa
Weekendlijstje Europa
Politiek

Weekendlijstje Europa

Vorige week stemden Europese regeringsleiders in met het kandidaat-lidmaatschap van Oekraïne en Moldavië. Onder druk van crises zoals de oorlog in Oekraïne, klimaatverandering of de Covid-pandemie kiest Europa vaak voor verdere Europese uitbreiding, samenwerking en integratie. Wat betekent dit voor de Europese identiteit en de rol van Europa in de wereld? In dit weekendlijstje vindt u vijf filosofische artikelen over Europa.

Lees meer
Weekendlijstje Spijt
Weekendlijstje Spijt

Weekendlijstje Spijt

Bij zijn bezoek aan Congo op 8 juni betuigde de Belgische koning Filip spijt voor de Belgische wandaden tijdens de koloniale overheersing. Hoewel officiële excuses ontbraken, werd deze spijtbetuiging geprezen als een stap in de goede richting. Maar kun je wel excuses maken voor iets wat je zelf niet gedaan hebt? Wat betekent spijt hebben eigenlijk en waar dient het voor? In dit weekendlijstje vindt u vijf artikelen over spijt.

Lees meer
Kunstmatige intelligentie
Kunstmatige intelligentie
Bewustzijn

Een zelfbewuste computer is onze favoriete nachtmerrie

Een softwareontwikkelaar van Google veroorzaakte een media-storm door te stellen dat zijn werkgever gebruikmaakt van een zelfbewuste chatbot. Maar is dat wel mogelijk? En wat betekent het dat we computers ontwikkelen die ons kunnen doen geloven dat ze bewust zijn?

Lees meer
Woede
Woede

Weekendlijstje: Woede

Een groep woedende boeren trok afgelopen week naar het huis van minister Van der Wal om hun onvrede te uiten over de nieuwe stikstofmaatregelen van het kabinet. Hoewel er in de maatschappij begrip lijkt te bestaan voor de boosheid bij boeren, klinkt er ook kritiek op de manier waarop zij deze boosheid uiten. Wat is woede, hoe gaan er mee om en kunnen we het positief inzetten? Daarover meer in dit weekendlijstje.  

Lees meer