Home Elke Wiss: ‘Alles wat je aandacht geeft groeit.’ Klopt dat wel?

Elke Wiss: ‘Alles wat je aandacht geeft groeit.’ Klopt dat wel?

Door Elke Wiss op 24 december 2021

Elke Wiss: ‘Alles wat je aandacht geeft groeit.’ Klopt dat wel? Beeld: Enkeling
Cover van 01-2022
01-2022 Filosofie magazine Lees het magazine

Dit artikel krijgt u van ons cadeau

Wilt u onbeperkt toegang tot de artikelen op Filosofie.nl? U bent al abonnee vanaf €4,99 per maand. Sluit hier een abonnement af en u heeft direct toegang.

Ik sta gedesillusioneerd naar mijn tuintje te kijken. Waar ik vorige week fanatiek op mijn knieën onkruid heb zitten wieden, steken de eerste plantjes alweer boven de grond. Dezelfde soort als die ik er de week ervoor heb uitgetrokken. Zevenblad, een plantje waar je naar het schijnt heerlijke pesto van kunt maken. De bijnaam van zevenblad is ‘tuinmansverdriet’. En ik begrijp waarom, het plantje doet z’n bijnaam eer aan.

Het geheel deed me denken aan die ene uitspraak, vroeger ook een van mijn lievelings: Alles wat je aandacht geeft, groeit. Zo’n ogenschijnlijk simpele waarheid dat je erin gaat geloven voordat je ’m goed onderzocht hebt. Is het waar dat dat wat je aandacht geeft, groeit?

Tuinmansverdriet leerde me van niet. Het plantje groeide, zonder enige aandacht, als een malle. Ongewenst. Geldt dat ook voor andere dingen? Wanneer het niet om een tuintje gaat, maar om de diep­zinniger zaken des levens? Ineens doken er meer zaken op die groeien zonder er aandacht aan te besteden: een beleggingsporte­feuille groeit meestal gestaag door als je er niks aan doet. Een kleine ergernis of onvrede kan reusachtige proporties aannemen bij de afwezigheid van aandacht voor die onvrede of ergernis.

En hoe zit dat dan met het tegenovergestelde, vroeg ik me af: zijn er zaken die krimpen of verdwijnen als je ze aandacht geeft? Ik zocht naar wat voorbeelden van dingen die ik vooral véél aandacht gaf en daarmee – vaak ongewenst – om zeep hielp. Menige plant is in de kliko verdwenen juist doordat ik ’m aandacht gaf. Een vuurtje in de open haard kan ik doven met mijn liefdevolle aandacht. Het geldt soms voor deze rubriek: hoe meer aandacht ik eraan besteed, hoe beter hij wordt, denk ik in eerste instantie. Terwijl ook geldt: hoe meer aandacht ik eraan besteed, hoe groter de frustratie en zelftwijfel.

Wanneer moet je iets aandacht geven? Waar besteed je precies aandacht aan als je wilt dat iets groeit? Is groei altijd wenselijk? Of is groei simpelweg de aard der dingen, ongeacht de aandacht die je eraan besteedt?

Relevante berichten

Weekendlijstje Europa
Weekendlijstje Europa
Politiek

Weekendlijstje Europa

Vorige week stemden Europese regeringsleiders in met het kandidaat-lidmaatschap van Oekraïne en Moldavië. Onder druk van crises zoals de oorlog in Oekraïne, klimaatverandering of de Covid-pandemie kiest Europa vaak voor verdere Europese uitbreiding, samenwerking en integratie. Wat betekent dit voor de Europese identiteit en de rol van Europa in de wereld? In dit weekendlijstje vindt u vijf filosofische artikelen over Europa.

Lees meer
Weekendlijstje Spijt
Weekendlijstje Spijt

Weekendlijstje Spijt

Bij zijn bezoek aan Congo op 8 juni betuigde de Belgische koning Filip spijt voor de Belgische wandaden tijdens de koloniale overheersing. Hoewel officiële excuses ontbraken, werd deze spijtbetuiging geprezen als een stap in de goede richting. Maar kun je wel excuses maken voor iets wat je zelf niet gedaan hebt? Wat betekent spijt hebben eigenlijk en waar dient het voor? In dit weekendlijstje vindt u vijf artikelen over spijt.

Lees meer
Kunstmatige intelligentie
Kunstmatige intelligentie
Bewustzijn

Een zelfbewuste computer is onze favoriete nachtmerrie

Een softwareontwikkelaar van Google veroorzaakte een media-storm door te stellen dat zijn werkgever gebruikmaakt van een zelfbewuste chatbot. Maar is dat wel mogelijk? En wat betekent het dat we computers ontwikkelen die ons kunnen doen geloven dat ze bewust zijn?

Lees meer
Woede
Woede

Weekendlijstje: Woede

Een groep woedende boeren trok afgelopen week naar het huis van minister Van der Wal om hun onvrede te uiten over de nieuwe stikstofmaatregelen van het kabinet. Hoewel er in de maatschappij begrip lijkt te bestaan voor de boosheid bij boeren, klinkt er ook kritiek op de manier waarop zij deze boosheid uiten. Wat is woede, hoe gaan er mee om en kunnen we het positief inzetten? Daarover meer in dit weekendlijstje.  

Lees meer