Home Drie boekrecensies: democratie, sneakers en denken met dieren

Drie boekrecensies: democratie, sneakers en denken met dieren

Door Rob Hartmans, Menno de Bree en Simon Gusman op 20 april 2020

Cover van 05-2020
05-2020 Filosofie magazine Lees het magazine

Nieuwe kansen voor de democratie

Jonge filosofen, historici, politicologen, psychologen en communicatiewetenschappers buigen zich over de vraag of nieuwe technologie de waarheid in onze democratie bedreigt. Er gloort hoop op het internet.

 

Nepnieuws, alternatieve feiten, internettrollen, filterbubbels, echokamers, gepersonaliseerde informatie, micro-targeting, post-truth – als het gaat over de invloed van digitale platforms op politiek en samenleving wordt er vaak een zorgelijke toon aangeslagen. 

Geheel onterecht is dat niet, want maar al te vaak is gebleken dat grote tech-bedrijven en politici er niet voor terugdeinzen om ons te manipuleren. Maar is dat wel het hele verhaal? Hebben eerdere technologische revoluties – de boekdrukkunst en de komst van de tv – niet ook tot grote verschuivingen in de informatievoorziening en het gedrag van mensen geleid? Wordt ‘de waarheid’ zo sterk bedreigd? Biedt de digitale revolutie niet tevens kansen voor de democratie?

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Dit artikel op Filosofie.nl is alleen toegankelijk voor abonnees. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste verhalen over filosofie. Steun ons door lid te worden voor maar €4,99 per maand. Log in om als abonnee direct verder te kunnen lezen of sluit een abonnement af.