Log in

Wachtwoord vergeten?

Word lid Log in Contact

Filosofie.nl

Filosofie Magazine nr. 9/2015

Damiaan Denys: ‘Abnormaliteit is de stront van onze begrijpelijkheid’

Lianne Tijhaar
Filosoof, schrijver

We noemen steeds meer mensen abnormaal in Nederland. Maar niet omdat meer mensen psychisch ziek worden, waarschuwt filosoof-psychiater Damiaan Denys. We kunnen simpelweg niet meer met abnormaliteit omgaan – omdat we álles willen begrijpen.

Neem een willekeurige groep van honderd Nederlanders; 42 voldoen aan de officiële criteria voor een psychische stoornis. Dat is bijna de helft van de bevolking! Hoe kan dat nu? Is onze samenleving dan zo ziek? Natuurlijk niet, stelt filosoof-psychiater Damiaan Denys. ‘Niet het aantal verwarde mannen is toegenomen – die zijn van alle tijden –, maar de manier waarop we ermee omgaan is enorm veranderd. Nederlanders hebben moeite om abnormaliteit te verdragen.’

Verder lezen?

In een tijd waarin autoriteit, waarheid en het publieke debat onder druk staan kan filosofie met heldere analyses richting geven. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste verhalen over filosofie. Steun ons door lid te worden voor maar € 4,99 per maand. U krijgt daarmee toegang tot alle artikelen uit Filosofie Magazine en Wijsgerig Perspectief plus exclusieve achtergrondartikelen, interviews en portretten. Of bestel de losse editie na.

InloggenLid Worden