Log in

Wachtwoord vergeten?

Word lid Log in Contact

Filosofie.nl

FM nr. 1/2015

Afleiding

Damon Young

Gebrek aan concentratie is vooral een keuzeprobleem, meent de Australische filosoof Damon Young. We moeten prioriteiten stellen. ‘Te veel afleiding betekent dat we niet goed weten wat onze aandacht verdient.’
 

Toen mijn zoon pas geboren was, kon ik hem vaak heel eenvoudig sussen. Het enige wat ik hoefde te doen was zachtjes op zijn rug kloppen en ‘shhh’ in zijn oor fluisteren. Hij werd daar altijd meteen rustiger van. Zijn snerpende uithalen veranderden in snikjes en uiteindelijk viel hij als een opgerold bundeltje in slaap op mijn schouder. Ook zong ik weleens Arabische toonladders, zo laag mogelijk, met heel veel vibrato. Dan opende hij onmiddellijk zijn vuistjes, hield op met huilen en staarde me aan met zijn enorme blauwe ogen. Ik heb gelezen dat dit komt doordat baby’s hun aandacht slechts tot een paar dingen tegelijk kunnen bepalen. Als ze huilen, huilen ze. Als ze luisteren hoe hun vader probeert te klinken als Nusrat Fateh Ali Khan, dan is dat hun wereld. Met andere woorden, innerlijke verdeeldheid is hen zo goed als vreemd.

Verder lezen?

In een tijd waarin autoriteit, waarheid en het publieke debat onder druk staan kan filosofie met heldere analyses richting geven. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste verhalen over filosofie. Steun ons door lid te worden voor maar € 4,99 per maand. U krijgt daarmee toegang tot alle artikelen uit Filosofie Magazine en Wijsgerig Perspectief plus exclusieve achtergrondartikelen, interviews en portretten. Of bestel de losse editie na.

InloggenLid Worden