Home 1974: Sartre bezoekt Andreas Baader

1974: Sartre bezoekt Andreas Baader

Door Ruud Welten op 18 april 2005

04-2005 Filosofie magazine Lees het magazine

Vijfentwintig jaar na zijn dood wordt Sartre nog steeds gevierd als advocaat van de menselijke vrijheid, maar als politiek denker wordt hij toch vooral verguisd. Ten onrechte, betoogt Ruud Welten in zijn reconstructie van een van Sartres meest omstreden politieke daden: zijn bezoek aan de terrorist Andreas Baader in diens cel in de Stammheimgevangenis.

Op woensdag 4 december 1974 bezoekt Jean-Paul Sartre Duitslands Staatsfeind Nr.1: Andreas Baader, de man achter de Rote Armee Fraktion (RAF). De wereld verbaast zich over de zoveelste rebelse daad van de dan wereldberoemde filosoof. Wat bezielt hem? Sartrebiografen besteden niet veel woorden aan het bezoek. Het wordt meestal afgedaan als een fatale misser. De recente onthullingen van de inmiddels gepensioneerde gevangenisbewaarder Horst Bubeck, die bij het bezoek aanwezig was, bevestigen dit oordeel alleen maar: was er wel sprake van ‘Isolationsfolter’, zoals de RAF-gevangenen en ook Sartre claimden, of waren de gevangenen ondergebracht in luxe cellen waar zelfs fitnessapparatuur aanwezig was, zoals Bubeck nu zegt? Zur Vorstellung des Terrors, de kunsttentoonstelling in Berlijn over de RAF, heeft de discussies over de ‘Isolationsfolter’ weer doen oplaaien. Wat zijn nu de feiten over Sartres bezoek? En kan het gerechtvaardigd worden?

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Dit artikel op Filosofie.nl is alleen toegankelijk voor abonnees. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste verhalen over filosofie. Steun ons door lid te worden voor maar €4,99 per maand. Log in om als abonnee direct verder te kunnen lezen of sluit een abonnement af.

Relevante berichten

Een kerk voor het vrije woord
Een kerk voor het vrije woord

Een kerk voor het vrije woord

De Balie opende vorige week zijn deuren als gebedshuis, op grond van een heilig geloof in democratie, de rechtsstaat en de heilzame, bindende werking van cultuur. Waarom zou een cultuur- en debatcentrum zich anno 2022 geen seculiere kerk mogen noemen? We vroegen het Balie-directeur Yoeri Albrecht en Denker des Vaderlands Paul van Tongeren.

Lees meer
Weekendlijstje: Geheimen
Weekendlijstje: Geheimen

Weekendlijstje: Geheimen

Deze week werd duidelijk dat premier Rutte jarenlang eigenhandig sms’jes van zijn oude Nokia verwijderde. De premier heeft naar eigen zeggen “nooit bewust” belangrijke zaken verborgen, maar de oppositie ziet een patroon van het achterhouden van informatie. Naar aanleiding van het sms-debat, dit weekend een lijstje over geheimen.

Lees meer
Bertrand Russell over ‘het probleem van China’
Bertrand Russell over ‘het probleem van China’
Niet-westerse filosofie

Bertrand Russell over ‘het probleem van China’

Toen de Britse filosoof Bertrand Russell een jaar lesgaf in China, raakte hij diep onder de indruk van het land. Vooral het vermogen van de bevolking om gelukkig te zijn raakte hem. Wel maakte hij zich zorgen over de groeiende invloed van het Westen. Is het China gelukt om zijn eigenheid ten opzichte van het Westen te bewaren?

Lees meer
Weekendlijstje: Beginnen, presteren en jezelf leren kennen.
Weekendlijstje: Beginnen, presteren en jezelf leren kennen.

Weekendlijstje: Beginnen, presteren en jezelf leren kennen.

S10 staat dit weekend in de finale van het Eurovisie Songfestival. Tijdens een interview bij Matthijs gaat door vertelt ze dat ze zichzelf toestemming heeft gegeven om haar dromen na te jagen en dit avontuur aan te gaan. Het resultaat: meer zelfinzicht en een bijzondere prestatie. Dit weekend een lijstje over durven beginnen, presteren, en jezelf leren kennen.

Lees meer