Log in
Wachtwoord vergeten
Log in | Word lid | Service

Filosofie.nl

Filosofie Abonnement
10-08-2015

Zone van Stilte

Met deze knop kunt u, als u lid bent, artikelen toevoegen aan een leeslijst op uw persoonlijke pagina. Klik hier voor uw abonnement op maat.

Anna van LeeuwenKunststromingen beginnen met ontmoetingen. Meestal klonteren de kunstenaars als op de kunstacademie samen. Zo ging het ook bij Otto Piene en Heinz Mack. Zij ontdekten elkaar aan de kunstacademie van Düsseldorf begin jaren vijftig. Ze raakten beiden zo begeesterd tijdens de filosofielessen, dat ze besloten in Keulen filosofie te studeren. Toch bleven ze de kunsten trouw. Mack legde later uit dat hij wilde voorkomen dat filosofie de overhand zou krijgen in zijn kunstwerken, hij wilde dat zijn intuïtie hem zou leiden. Samen richtten de filosofisch onderlegde kunstenaars in 1957 de kunststroming ZERO op.
Piene omschreef ZERO poëtisch als ‘de zone van stilte en van pure mogelijkheden voor een nieuw begin’. De stroming kreeg al gauw een Nederlandse tegenhanger, de nulbeweging, met onder anderen herman de vries, Jan Schoonhoven en Henk Peeters. Ook zij verlangden na de Tweede Wereldoorlog naar nieuwigheid. Al deze internationale ZERO’s zijn dit najaar, t/m 8 november 2015, in het Stedelijk Museum Amsterdam te bewonderen.
 
 

Deze foto's zijn zaalopnames van ZERO, gemaakt door Gert Jan Van Rooij

Welkom op filosofie.nl!

Speciaal voor nieuwe bezoekers selecteerden wij negen inspirerende artikelen. Lees waarom onderzoek naar geluk niet deugt, zes soorten vervreemding op de werkvloer, hoe Socrates de opkomst van Trump al voorspelde, en meer...

Lees meer
Ik lees graag later

Als u hier uw e-mailadres achterlaat, dan sturen wij het kennismakingsdossier naar u toe. U kunt het dan op ieder gewenst moment lezen.