Log in

Wachtwoord vergeten?

Word lid Log in Contact

Filosofie.nl

Filosofie Magazine nr. 5/2021

‘Zoeken naar de eerste oorzaak’

Hans Achterhuis
filosoof, emeritus hoogleraar

Even helder als wijdlopig beschrijft Gert-Jan van der Heiden de geschiedenis van de metafysica – de tak van filosofie die de werkelijkheid als geheel probeert te begrijpen. Hans Achterhuis vindt het boek een ‘onverwacht geschenk’.

Er zijn van die boeken die ik, ondanks hun moeilijkheidsgraad, iedere serieus geïnteresseerde filosofische lezer van harte zou willen aanbevelen. Ook al begrijp je lang niet alles, als je ze uit hebt, geeft dat wel een weidser uitzicht en een dieper inzicht, dat je soms doet duizelen. Zelf had ik deze leeservaring met De eendimensionale mens (1964) van Herbert Marcuse in mijn studententijd en kort daarna met De menselijke conditie (1958) van Hannah Arendt. Met name bij dit laatste boek was ik me ervan bewust dat ik er soms weinig van begreep, maar dat hinderde nauwelijks bij het doorlezen. Het leidde wel tot herlezen en zoeken naar onder­steunende teksten en verdere uitleg.

Later overkwam dit me bij Zijn en tijd (1927) van Martin Heidegger en Bronnen van het zelf (1989) van Charles Taylor. Ik wist zeker dat ik de draagwijdte van met name het eerste boek lang niet helemaal gevat had, maar toch confronteerde het me met een waarheid, die – om maar meteen met Heidegger te spreken – uit de ‘onverbor­genheid’ tevoorschijn kwam om een nieuw licht op de werkelijkheid te laten schijnen.

Verder lezen?

In een tijd waarin autoriteit, waarheid en het publieke debat onder druk staan kan filosofie met heldere analyses richting geven. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste verhalen over filosofie. Steun ons door lid te worden voor maar € 4,99 per maand. U krijgt daarmee toegang tot alle artikelen uit Filosofie Magazine en Wijsgerig Perspectief plus exclusieve achtergrondartikelen, interviews en portretten. Of bestel de losse editie na.

InloggenLid Worden