Home Zeven adviezen aan de nieuwe vorst

Zeven adviezen aan de nieuwe vorst

Door Ivana Ivkovic op 27 maart 2013

Cover van 04-2013
04-2013 Filosofie magazine Lees het magazine

Wat kan de nieuwe koning Willem-Alexander leren van de grote filosofen? In de Middeleeuwen en de Renaissance was het gebruikelijk dat een aanstaande koning een ‘Vorstenspiegel’ kreeg, een handboek met tips en adviezen. Erasmus schreef met Opvoeding van een christelijke prins de meest nobele, Machiavelli met De heerser de meest cynische. Filosofie Magazine put uit beide.

1. Verandering

Op welke manier zal Willem-Alexander de monarchie vernieuwen? Het advies van zowel Erasmus als Machiavelli: verander zo min mogelijk. Zelfs wanneer vernieuwing een verbetering is, zegt Erasmus, is een nieuwe situatie op zichzelf een bron van onrust en daarom iets om te vermijden. Laat gewoon alles wat tolerabel is met rust. Machiavelli: elke verandering roept om een volgende. Wees dus gewaarschuwd. De basis van de macht van een erfelijk vorst ligt in de gewoonte, in de patronen die ingesleten zijn. Wie zijn macht heeft geërfd, hoeft alleen maar die orde in acht te nemen en slechts bij te sturen naar omstandigheden. Iemand die over een normale energie beschikt, moet zich dan in zijn positie kunnen handhaven, voegt Machiavelli daar nog aan toe.

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Dit artikel op Filosofie.nl is alleen toegankelijk voor abonnees. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste verhalen over filosofie. Steun ons door lid te worden voor maar €4,99 per maand. Log in om als abonnee direct verder te kunnen lezen of sluit een abonnement af.