Log in

Wachtwoord vergeten?

Word lid Log in Contact

Filosofie.nl

Willem van Genk – N=1 onder de kunstenaars


Met zijn niet in een kunststroming te vangen, fascinerende en fantasierijke oeuvre, gecreëerd uit een onnavolgbare geest, kun je Willem van Genk dé N=1 onder de kunstenaars noemen. Overweldigende universums, luchtschepen, aanstormende treinen, mensenmassa’s en slogans bevolken de werken van deze markante kunstenaar.
Leer het drukke hoofd en de versplinterde wereld van Nederlands bekendste Outsider- kunstenaar  Willem van Genk kennen tijdens een inleidende lezing door kenner en curator Ans van Berkum.
Aansluitend duiken we met een rondleider uit het Outsider Art Museum dieper in een aantal werken, volgens kijkmethode Visual Thinking Strategies (VTS).
Deze pedagogische en therapeutische methode om naar kunst te kijken, wordt naast musea ook succesvol ingezet in de zorg. Bij cliënten bevordert het bewustwording van het persoonlijk waarnemen en denken. Voor medewerkers draagt het bij aan het verbeteren van het waarnemen en kritisch-ana­lytisch denken, waardoor er aandachtiger naar de cliënt wordt gekeken en er zelfs nauwkeuriger diagnoses worden opgesteld.
Ans van Berkum is bezig met haar promotieonderzoek over Willem van Genk en is curator van de tentoonstelling WOEST-Willem van Genk, van 19 september tot en met 15 maart 2020 te zien in het Outsider Art Museum.