Log in

Wachtwoord vergeten?

Word lid Log in Contact

Filosofie.nl

Filosofie Magazine nr. 6/2015

Wildernis in de polder

Anton de Wit

Zijn de Oostvaardersplassen puur natuur, of een menselijk construct? Dat doet er niet toe, zegt filosoof en directeur van het Wereld Natuur Fonds Johan van de Gronden. Zolang de natuurervaring ons maar inspireert tot bescheidenheid.

De halve wereld reisde Johan van de Gronden over op zoek naar een Chinese wijze van het klassieke, taostische slag. Nu lijkt de directeur van Wereld Natuur Fonds Nederland er een gevonden te hebben: hij zit in het Staatsbosbeheer-uniform naast hem in een jeep bij de Oostvaardersplassen. Tao in de Flevopolder. ‘Wat is natuur?’ vraagt boswachter Hans Breeveld droogjes, terwijl hij zijn auto kalm en behendig langs grote kuddes edelherten stuurt om ze niet te laten schrikken. ‘Hier in Nederland is natuur vooral een afspiegeling van wat wij vinden dat natuur moet zijn.’

Verder lezen?

In een tijd waarin autoriteit, waarheid en het publieke debat onder druk staan kan filosofie met heldere analyses richting geven. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste verhalen over filosofie. Steun ons door lid te worden voor maar € 4,99 per maand. U krijgt daarmee toegang tot alle artikelen uit Filosofie Magazine en Wijsgerig Perspectief plus exclusieve achtergrondartikelen, interviews en portretten. Of bestel de losse editie na.

InloggenLid Worden