Wijsgerig Perspectief nr 1/2022



Hoe zorg radicaal anders kan
Applaus voor ‘onze helden van de zorg’ weerklonk in maart 2020, tijdens de eerste winter van de verschillende bestuurlijke, ecologische en medische crises die het Covid-19 virus veroorzaakte en blootlegde. De toejuiching was een collectief moment van aandacht voor de doorgaans onzichtbare krachten die repareren, ondersteunen, verzorgen, onderhouden, bevoorraden, schoonmaken… Read More


Gezondheidszorg op de grens
De natiestaat ontzegt veel mensen zonder wettig verblijf de toegang tot noodzakelijke gezondheidszorg, stelt Dirk Lafaut. Hij onderzoekt hoe we voorbij landsgrenzen voor deze groep kunnen zorgen.


Het goede leven met dementie
Het idee dementie te krijgen boezemt de meesten van ons angst in. Met het Dementia Letter Project onderzocht Annelieke Driessen alternatieve voorstellingen van een leven met deze ziekte.


Relatie-anarchie. Hoe wij zonder het kerngezin beter voor elkaar kunnen zorgen
Zodra we zorg als arbeid bekijken, zien we dat het huwelijk, het kerngezin en andere liefdesverhoudingen een centrale rol vervullen in de economie. Volgens Sophie Jossi-Silverstein is relatie-anarchie essentieel voor de hervorming van liefdes- en zorgrelaties en de samenleving als geheel.


Zorgen als een uiting van liefde
Volgens Mehri Zamanbin en Zouhair Hammana zijn veel vormen van zorg patriarchaal, kapitaalbevestigend en eurocentrisch. Als alternatief stellen zij ‘ishq voor: een manier van zorgen die liefde en collectiviteit centraal stelt.


Tegen de uitputting
In deze rubriek leest, wikt en weegt een vakgenoot recent verschenen Nederlandstalige boeken of belangrijke vertalingen in het brede wijsgerige veld.


De dosis maakt het medicijn
Wat beweegt ons denken? In deze rubriek verschijnen de mooiste odes van het digitale platform Bij Nader Inzien in druk.

Uw dagelijkse portie filosofie
Elke dag de beste verhalen over filosofie. Word abonnee en krijg onbeperkt toegang tot alle artikelen van Filosofie Magazine.