02-2019
Ten geleide
Het eetbare denken
Jorrit Smit
Wat kunnen we weten over eten?
Bart Penders
Kweekvlees en onze verantwoordelijkheid
Cor van der Weele
De omstreden weg tot het bord
Cristina Grasseni
Voor onze shit zorgen
Justine Laurent en Rebeca Ibáñez Martín
Uitgelezen
Voedselvervreemding
Vincent Walstra
Filosofie en beeld
Niet-menselijke dieren
Gijsje Heemskerk
De estafette
De auto als cocon
Marith Dieker



Ten geleide: Het eetbare denken
De filosofie is het eten vergeten. Dat verwijt hoor je vaak, terwijl tegelijkertijd bijna iedereen koortsachtig zijn dieet overdenkt. ‘Foodies’ zwengelen steeds weer nieuwe voedselhypes aan, van paleodiëten tot glutenschuwers. De uitdijende schappen met namaakvlees doen vermoeden dat vegetarisme en veganisme hun idealistische niche definitief verlaten. Daartegenover staan een hernieuwde… Read More
Wat kunnen we weten over eten?
Wetenschappers leggen het in debatten over gezond eten nogal eens af tegen auteurs van dieetboeken, die retorisch op de individuele ervaring inspelen. Bart Penders roept de moderne voedingswetenschappers op te leren van de wijze waarop niet-moderne diëtisten hun publiek bereiken. Voor een relaas over geloofwaardigheid in de wetenschap bezoekt… Read More


Kweekvlees en onze verantwoordelijkheid
Als kweekvlees op de markt komt, hebben we dan de ethische verantwoordelijkheid om dat te verkiezen boven vlees? Zo ja, zouden we dat dan ook doen? Cor van der Weele onderzoekt de obstakels die ons verhinderen om voor een verantwoordelijke samenleving te kiezen. We moeten minder vlees eten, daarvan… Read More
De omstreden weg tot het bord
Wanneer wij onze borden leegeten, staan we zelden stil bij de omstreden weg die het voedsel daarheen heeft afgelegd, schrijft Christina Grasseni. In dit essay bestudeert ze alternatieve voedselnetwerken, en hoe deze kunnen bijdragen aan de transitie naar een duurzame samenleving. Het mondiale voedselsysteem loopt tegen zijn grenzen aan… Read More
Voor onze shit zorgen
De productie van ons eten wordt steeds zichtbaarder, maar de verwerking van onze ontlasting die daarop volgt blijft ver uit zicht. Justine Laurent en Rebeca Ibáñez Martín vinden het de hoogste tijd dat onze poeppraktijken zichtbaar worden gemaakt. ‘Ja, goed, maar hoe krijg je de mensen er dan toe om ook… Read More
Uitgelezen: Voedselvervreemding
Veganistische restaurants openen tegenover hippe burgerbars terwijl Deliveroo de restaurantmaaltijden gewoon komt thuisbrengen. Michelle Obama inspireert Amerikanen met haar moestuin bij het Witte Huis, de Rotterdamse Markthal bestempelt zichzelf als ‘foodwalhalla’ van Nederland en in Venezuela is honger onderdeel geworden van een politieke strijd. Voeding is zacht gezegd een trending topic. Read More
Filosofie en beeld: Niet-menselijke dieren
Een bezoek aan de solotentoonstelling ‘Eaten by non-humans’ van Janis Rafa in het Centraal Museum in Utrecht. De tentoonstelling begint in een kleine zaal, waar recht tegenover de ingang het eerste werk te zien is, de korte film ‘What Remains is a Wound Disembodied’. In de film verschijnen een… Read More
De estafette: De auto als cocon
De afgelopen maanden gingen mensen, onder wie veel jongeren, wereldwijd de straat op voor een progressiever klimaatbeleid. Tijdens de aanloop naar de Provinciale Statenverkiezingen was het klimaat een van de belangrijke onderwerpen waarmee partijen zich profileerden. Duurzaamheid staat momenteel dus weer hoog op de agenda, maar wat de term precies… Read More

Uw dagelijkse portie filosofie
Elke dag de beste verhalen over filosofie. Word abonnee en krijg onbeperkt toegang tot alle artikelen van Filosofie Magazine.