Log in

Wachtwoord vergeten?

Word lid Log in Contact

Filosofie.nl

Filosofie Magazine nr. 4/2021

Wij zijn verscheurd tussen orde en chaos

Marc van Dijk
Schrijver, journalist en kunstenaar

Paul van Tongeren is de nieuwe Denker des Vaderlands. Om zijn denkwereld te leren kennen reisde journalist Marc van Dijk met hem mee naar Kreta, waar Van Tongeren een cursus gaf over geluk bij Aristoteles. Tijdens de interviews onder de sterrenhemel doemde naast het geluk ook het nihilisme op.

Na de eerste collegedag zijn we terug op het kleine dakterras van het huis in Kritsa op Oost-Kreta, ons thuis voor deze week. Boven de daken uit klinken de geluiden van het dorp: af en toe een auto die door een naburig straatje omhoogkruipt, blaffende honden en voortdurend het getsjilp van krekels. Het loopt tegen tien uur in de avond, maar nog altijd is het zo’n 23 graden. Boven ons een diepdonkere hemel waarin de sterren fonkelend stralen.

Paul van Tongeren stopt zijn broekspijpen in zijn sokken en smeert zich in om de muggen op afstand te houden. We praten na over het openingscollege, waarin hij Aristoteles (384-322 v.Chr.) ‘in zekere zin religieus’ noemde. Had Aristoteles een god, of goden? ‘Ik doelde met name op de onderliggende overtuiging dat “het goed in elkaar zit”. Dat is het belangrijkste filosofische vooroordeel van Aristoteles en de meeste oude Grieken.’

Verder lezen?

In een tijd waarin autoriteit, waarheid en het publieke debat onder druk staan kan filosofie met heldere analyses richting geven. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste verhalen over filosofie. Steun ons door lid te worden voor maar € 4,99 per maand. U krijgt daarmee toegang tot alle artikelen uit Filosofie Magazine en Wijsgerig Perspectief plus exclusieve achtergrondartikelen, interviews en portretten. Of bestel de losse editie na.

InloggenLid Worden