Log in

Wachtwoord vergeten?

Word lid Log in Contact

Filosofie.nl

Filosofie Magazine nr. 11/2018

Wetenschap is niet gericht op vernieuwing

Sophie van Balen
Schrijver en filosoof

Wetenschappers zoeken niet naar baanbrekende doorbraken, zoals die van Copernicus of Darwin. Ze gedragen zich als brave puzzelaars, toont Thomas Kuhn.

Hevige breuken kenmerken de geschiedenis van de wetenschap, stelt Thomas Kuhn in 1970. Deze wetenschappelijke revoluties zijn chaotisch en onzeker, er gaat veel kennis in verloren, en er woedt een hevige strijd om macht. Voorbeelden van revoluties kennen we maar al te goed: Copernicus haalde ons beeld van het universum overhoop, Newton brak met zijn mechanica de eeuwenoude kwalitatieve traditie van de aristotelische fysica, Einstein verwierp op zijn beurt Newton.

Ons idee van cumulatieve wetenschappelijke vooruitgang is volgens de Amerikaanse fysicus en wetenschapshistoricus het gevolg van geschiedschrijving. Slechts in tijden van ‘normale wetenschap’ is er sprake van; alleen dán bepalen heersende paradigma’s welke vragen wetenschappers onderzoeken, welke methoden ze daarvoor gebruiken, wat voor feiten gevonden kunnen worden en welke wetenschappelijke doorbraken je moet kennen. En uit dit soort – niet op vernieuwing gericht – onderzoek komt steeds preciezere kennis voort over exact omlijnde vraagstukken. Vooruitgang dus.

Verder lezen?

In een tijd waarin autoriteit, waarheid en het publieke debat onder druk staan kan filosofie met heldere analyses richting geven. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste verhalen over filosofie. Steun ons door lid te worden voor maar € 4,99 per maand. U krijgt daarmee toegang tot alle artikelen uit Filosofie Magazine en Wijsgerig Perspectief plus exclusieve achtergrondartikelen, interviews en portretten. Of bestel de losse editie na.

InloggenLid Worden