Log in

Wachtwoord vergeten?

Word lid Log in Contact

Filosofie.nl

vrijdag 17 juli 2020

Weekendlijstje: 5 filosofische podcasts

Ilana Buijssen

Filosofen vind je niet langer alleen terug in boeken, maar ook in podcasts. ‘Netflix voor de oren’ zo noemde filosoof  Stine Jensen de podcast onlangs in haar column. Met deze vijf filosofische podcasts kom je al luisterend het weekend door.  

Filosofie met Mayonaise!

Is de wereld een droom? Bestaan jij en ik wel als aparte individuen? Zulke vragen proberen filosoof Paul Smit en radio-dj Patrick Kicken in deze podcast te beantwoorden. Actualiteiten als de anderhalvemetersamenleving en moderne slavernij komen aan bod, en ook tijdloze onderwerpen als verbeelding en monogamie. Serieuze filosofische vraagstukken, maar altijd met een knipoog.

Lees hier verder over de visie van filosoof René Ten Bos op de anderhalvemetersamenleving

Simone Weil over religie en politiek

‘Als wij God liefhebben, overwegende dat hij niet bestaat, dan zal hij zijn bestaan openbaren.’ Zo kijkt Simone Weil (1909-1943) naar de plek van God, religie en het ik in de moderne tijd. Hoe verbond zij de socialistische arbeidersbeweging en het christendom? In deze podcast van het Centre Erasme neemt professor Marc de Kesel u mee in het denken van Weil, en laat hij zien hoe deze Franse filosoof haar ideeën in praktijk bracht.

Podcast Filosofie – Centre Erasme · Simone Weil

Lees hier hoe Weils sympathie voor anderen haar fataal werd.

Beschaving: De nabeschouwing

De samenleving is piepend en krakend tot stilstand gekomen door het coronavirus. Is dit de genadeklap? Of juist de noodrem? In deze podcast van de Volkskrant beschouwt filosoof en cabaretier Tim Fransen de crisis. Hij gaat hierbij in op prangende vragen van luisteraars. Zijn filosofische blik is helder en troostend. En gelukkig valt er ook nog wat te lachen.

Lees hier waarom het leven volgens Tim Fransen niet om geluk draait

In gesprek met een filosoof

In deze podcastserie gaat radiomaker Bart Geeraedts elke aflevering in gesprek met een bekende filosoof. Zo denkt hij met Jannah Loontjens na over onze verhouding tot concepten als vrijheid en liefde, onderzoekt hij samen met Michel Dijkstra de filosofie van zenmeester Dōgen en spreekt hij met Ype de Boer over wat het betekent om mens te zijn.

Lees hier een artikel van Michel Dijkstra en Simone Bassie over zenmeester Dōgen

Scruton over de menselijke natuur

Wie naar muziek luistert, hoort meer dan tonale vibraties. Luisteraars beschrijven muziek als rouwend, vluchtend, hoopvol of mooi. In deze aflevering van de Engelstalige podcast Philosophy Bites gaat filosoof Roger Scruton in gesprek met Nigel Warburton. Hij legt uit dat de wetenschappelijke blik onze menselijke ervaring tekort doet. Mensen zijn meer dan biologie. Hoe kunnen we de menselijke natuur begrijpen buiten wetenschappelijke termen?

Lees hier een interview met Scruton over de waarde van hoge cultuur