Home Weekendlijstje: 5 filosofische podcasts

Weekendlijstje: 5 filosofische podcasts

Filosofen vind je niet langer alleen terug in boeken, maar ook in podcasts. ‘Netflix voor de oren’ zo noemde filosoof  Stine Jensen de podcast onlangs in haar column. Met deze vijf filosofische podcasts kom je al luisterend het weekend door.

Door Ilana Buijssen op 17 juli 2020

Weekendlijstje: 5 filosofische podcasts

Dit artikel krijgt u van ons cadeau

Wilt u onbeperkt toegang tot de artikelen op Filosofie.nl? U bent al abonnee vanaf €4,99 per maand. Sluit hier een abonnement af en u heeft direct toegang.

Filosofie met Mayonaise!

Is de wereld een droom? Bestaan jij en ik wel als aparte individuen? Zulke vragen proberen filosoof Paul Smit en radio-dj Patrick Kicken in deze podcast te beantwoorden. Actualiteiten als de anderhalvemetersamenleving en moderne slavernij komen aan bod, en ook tijdloze onderwerpen als verbeelding en monogamie. Serieuze filosofische vraagstukken, maar altijd met een knipoog.

Simone Weil over religie en politiek

‘Als wij God liefhebben, overwegende dat hij niet bestaat, dan zal hij zijn bestaan openbaren.’ Zo kijkt Simone Weil (1909-1943) naar de plek van God, religie en het ik in de moderne tijd. Hoe verbond zij de socialistische arbeidersbeweging en het christendom? In deze podcast van het Centre Erasme neemt professor Marc de Kesel u mee in het denken van Weil, en laat hij zien hoe deze Franse filosoof haar ideeën in praktijk bracht.

Beschaving: De nabeschouwing

De samenleving is piepend en krakend tot stilstand gekomen door het coronavirus. Is dit de genadeklap? Of juist de noodrem? In deze podcast van de Volkskrant beschouwt filosoof en cabaretier Tim Fransen de crisis. Hij gaat hierbij in op prangende vragen van luisteraars. Zijn filosofische blik is helder en troostend. En gelukkig valt er ook nog wat te lachen.

In gesprek met een filosoof

In deze podcastserie gaat radiomaker Bart Geeraedts elke aflevering in gesprek met een bekende filosoof. Zo denkt hij met Jannah Loontjens na over onze verhouding tot concepten als vrijheid en liefde, onderzoekt hij samen met Michel Dijkstra de filosofie van zenmeester Dōgen en spreekt hij met Ype de Boer over wat het betekent om mens te zijn.

Scruton over de menselijke natuur

Wie naar muziek luistert, hoort meer dan tonale vibraties. Luisteraars beschrijven muziek als rouwend, vluchtend, hoopvol of mooi. In deze aflevering van de Engelstalige podcast Philosophy Bites gaat filosoof Roger Scruton in gesprek met Nigel Warburton. Hij legt uit dat de wetenschappelijke blik onze menselijke ervaring tekort doet. Mensen zijn meer dan biologie. Hoe kunnen we de menselijke natuur begrijpen buiten wetenschappelijke termen?

Relevante berichten

Een kerk voor het vrije woord
Een kerk voor het vrije woord

Een kerk voor het vrije woord

De Balie opende vorige week zijn deuren als gebedshuis, op grond van een heilig geloof in democratie, de rechtsstaat en de heilzame, bindende werking van cultuur. Waarom zou een cultuur- en debatcentrum zich anno 2022 geen seculiere kerk mogen noemen? We vroegen het Balie-directeur Yoeri Albrecht en Denker des Vaderlands Paul van Tongeren.

Lees meer
Weekendlijstje: Geheimen
Weekendlijstje: Geheimen

Weekendlijstje: Geheimen

Deze week werd duidelijk dat premier Rutte jarenlang eigenhandig sms’jes van zijn oude Nokia verwijderde. De premier heeft naar eigen zeggen “nooit bewust” belangrijke zaken verborgen, maar de oppositie ziet een patroon van het achterhouden van informatie. Naar aanleiding van het sms-debat, dit weekend een lijstje over geheimen.

Lees meer
Bertrand Russell over ‘het probleem van China’
Bertrand Russell over ‘het probleem van China’
Niet-westerse filosofie

Bertrand Russell over ‘het probleem van China’

Toen de Britse filosoof Bertrand Russell een jaar lesgaf in China, raakte hij diep onder de indruk van het land. Vooral het vermogen van de bevolking om gelukkig te zijn raakte hem. Wel maakte hij zich zorgen over de groeiende invloed van het Westen. Is het China gelukt om zijn eigenheid ten opzichte van het Westen te bewaren?

Lees meer
Weekendlijstje: Beginnen, presteren en jezelf leren kennen.
Weekendlijstje: Beginnen, presteren en jezelf leren kennen.

Weekendlijstje: Beginnen, presteren en jezelf leren kennen.

S10 staat dit weekend in de finale van het Eurovisie Songfestival. Tijdens een interview bij Matthijs gaat door vertelt ze dat ze zichzelf toestemming heeft gegeven om haar dromen na te jagen en dit avontuur aan te gaan. Het resultaat: meer zelfinzicht en een bijzondere prestatie. Dit weekend een lijstje over durven beginnen, presteren, en jezelf leren kennen.

Lees meer