Log in
Wachtwoord vergeten
Log in | Word lid | Service

Filosofie.nl

Filosofie Abonnement

Waanzin Festival 2018: Baas in Eigen Brein

Let op: dit evenement is geweest. Bekijk hier een liveblog van de dag

Zaterdag 15 september 2018 | 12.30 - 17.00 uur | TivoliVredenburg, Utrecht


Als we een Arabische man luid aan de telefoon horen praten, interpreteren we dat al snel als agressie. Hoe bepalend is onze cultuur voor wat wij als ‘normaal’ beschouwen? Waarom duiken er plotseling zoveel "verwarde personen" op in het nieuws? En wat leren algoritmes ons over uitsluiting?
 
Daarover ging de derde editie van het Waanzin Festival, op 15 september in TivoliVredenburg (Utrecht). Tijdens dit evenement bevroegen wetenschappers, kunstenaars, filosofen en ervaringsdeskundigen de grens tussen normaal en abnormaal, en de systemen die dit vormgeven. Zij lieten zien waarom er meer ruimte moet zijn voor het afwijkende. 

Klik hier om het programma te bekijken.

Masterclass 'Verwarring en uitsluiting in de psychiatrie' (10.00 - 12.00 uur)
Geaccrediteerd door de Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie (NVVP)
's Ochtends voorafgaand aan het Waanzin Festival organiseerden wij een exclusieve masterclass voor mensen die werkzaam zijn in de psychiatrie, met lezingen van Glenn Helberg, Karlijn Roex en Aram Hasan. » Lees meer over onze masterclass.
 

Programma Waanzin Festival

 

Talks - workshops - waanzinnige talkshow - kunst & muziekGlenn Helberg is transcultureel psychiater. Naast het dominante westerse perspectief op ziekte en gezondheid, verdiepte hij zich ook in de psychiatrie in niet-westerse culturen. Volgens hem zegt de psychiatrie veel over een maatschappij. Op het Waanzin Festival gaat hij in gesprek met de Syrische psychiater Aram Hasan over verschillende culturele perspectieven op waanzin.


Als we de krantenkoppen mogen geloven, worden we overspoeld door verwarde personen. Op het Waanzin Festival betoogt socioloog Karlijn Roex dat deze negatieve beeldvorming schadelijk is. We hebben verwarring juist nodig! Lees hier het interview met haar door Filosofie Magazine.


Stemverheffing en geëmotioneerde gebaren – als nuchtere Nederlanders zijn we snel geïntimideerd. Welke invloed heeft onze cultuur op wat we als agressief of abnormaal zien? Daarover spreekt de Syrische psychiater Aram Hasan. Hij vluchtte zelf uit Syrië, is medeoprichter van de stichting ‘Psychiaters zonder grenzen’ en behandelt nu mensen met een vluchtelingenachtergrond.


Ons brein lijkt steeds meer op het internet, volgens neuro-informaticus Sennay Ghebreab. Hoewel onze hersenen zich prima kunnen aanpassen, worden we voortdurend gevoed met wereldbevestigende informatie. Als je dan plotseling geconfronteerd wordt met informatie die niet in je wereldbeeld past, ontstaat er kortsluiting. Kan technologie ons helpen om het vreemde te omarmen?


Hoe en waarom is ons beeld van (ab)normaliteit de afgelopen eeuwen veranderd? Alan Ralston is filosoof en psychiater, verbonden aan een gesloten afdeling. Tijdens het Waanzin Festival geeft hij een college waarin hij psychiatrische classificatie in historisch en filosofisch perspectief plaatst.
 

Talks - workshops - waanzinnige talkshow - kunst & muziekDe media staan er vol mee: white privilege, male privilege, maar volgens high-knowledge crazy Grietje Keller bestaat er ook zoiets als sane privilege. “Gezonde” mensen die niet als 'geestesziek' (insane) zijn gelabeld, of mensen die dat kunnen verbergen, hebben toegang tot privileges die mensen mét een label niet hebben. Onderzoek in haar gespreksgroep welke voordelen jij wel of niet hebt.


Dé filosoof die ons anders liet denken over de waanzin is Michel Foucault. Hij betoogde hoe we voortdurend worden genormaliseerd: via het onderwijs, de zorg, en het rechtssysteem. Nog steeds speelt macht continu een rol in ons dagelijks leven. Onderzoek het in een socratisch gesprek onder leiding van docent 'sociaal werk' en filosoof Joeri Kooimans.


We worstelen allemaal in meerdere en mindere mate met het leven: dat is juist wat ons verbindt, volgens psycholoog Kim Helmus. Ze reisde de wereld rond op zoek naar oplossingen om stigmatisering van psychisch lijden tegen te gaan en is oprichter van de stichting Wat Doe Jij? Wat kun jij doen om buitensluiting tegen te gaan? Onderzoek het in deze workshop over uitsluiting.
 

Talks - workshops - waanzinnige talkshow - kunst & muziek


Hoe blijf je baas in eigen brein? Tijdens de Waanzin Talkshow gaat presentator Jelmer Koers in gesprek met ervaringsdeskundigen, onbegrepen genieën en andere dwarsdenkers. Jelmer, naar eigen zeggen zelf een onbegrepen genie, zal de brug tussen gast en publiek proberen te slaan.


'Ik had alles, maar ik voelde me slecht. Ik weet dat aan gebrek aan discipline en doorzettingsvermogen', vertelt Cornelie Egelie-Sprenger. Haar omgeving versterkte dat idee en adviseerde haar om positiever te denken, tot ze de diagnose bi-polair kreeg. Nu strijdt ze voor meer begrip en ruimte voor psychisch lijden. Ze organiseerde het Depressiegala en schreef het boek Pillendoos


Fleur van der Bij groeide op in een Fries dorpje waar flinkheid en nuchterheid werden geprezen. Toen haar zusje overleed, was dat niet iets waar over gesproken werd. Pas jaren later, als ze alleen door Soedan en Ethiopië reist, laat ze haar verdriet toe. Ze flirt met de dood en belandt in een psychose. Daarover schreef zij het boek De Nijl in mij. Een ontdekkingsreis naar het hart van de waanzin.
 

Talks - workshops - waanzinnige talkshow - kunst & muziekCabaretier en bijna De Slimste Mens Kiki Schippers schrijft voor dit festival het Waanzin-lied op basis van de ideeën van de sprekers én publiek. Ze won de Publieksprijs én de Persoonlijkheidsprijs bij Cameretten (in 2014), en de Annie M.G. Schmidtprijs (2017) en toert momenteel door het land met haar tweede programma WAAR.


Op het Waanzin Festival denken we na over wat wij als ‘normaal’ beschouwen en wat niet. Maar hoe doen we dit precies? Creëren we zo een nieuw soort normaliteit? Performance kunstenaar Rita Hoofwijk rekt de grenzen van ons festival op door een parallelle route vorm te geven die nieuw licht werpt op de manier waarop wij spreken over abnormaliteit.


Maike Koolhaas is dramatherapeute en ontwikkelt sociale theaterprojecten. Speciaal voor Waanzin Festival maakt ze een interactieve theatervoorstelling met mensen die ervaring hebben in de psychiatrie. Daarnaast geeft ze een workshop: ‘Cops in the Head’, onderdeel van de Braziliaanse methodiek Theater van de Onderdrukten.


Tegen het ongemak aan schuren is iets dat singer-songwriter Cashmyra graag doet. Met haar Nederlandstalige liedjes thematiseert zij de waanzin die ieder mens bezit. Ze haalde hiermee de finale van de Grote Prijs van Nederland. Naast een muzikaal intermezzo ontwikkelt zij speciaal voor het Waanzin Festival een installatie waarmee zij de schoonheid van onze complexe ervaringswereld toont. 


In een minimalistische stijl waarin vorm en inhoud onafscheidelijk zijn, analyseert animator Eva Wijers menselijk gedrag. Op het Waanzin Festival toont ze haar recente film Humanoid waarin ze onderzoekt hoe kunstmatige intelligentie ons zelfbeeld op z’n kop zet.
 

Talks - workshops - waanzinnige talkshow - kunst & muziek - en meer!


Hoe normaal denk jij eigenlijk? En welke normen vind jij belangrijk? Laat je tijdens het Waanzin Festival filosofisch uitdagen door Margit Vegter van Bedrijf de Wijsheid. Zij vangt je op voor een goed gesprek, waarbij ze jou en je gedachtes eens stevig aan de tand voelt. Verwacht geen antwoorden tijdens deze persoonlijke sessie, maar laat je verrassen door nieuwe vragen om bij stil te staan.

Bekijk hier de aftermovie van 2018!
 


Waanzin Festival 2018 wordt mede mogelijk gemaakt door Stichting Psychiatrie en Filosofie, Universiteit van Amsterdam en Gemeente Utrecht.


 

Welkom op filosofie.nl!

Speciaal voor nieuwe bezoekers selecteerden wij negen inspirerende artikelen. Lees waarom onderzoek naar geluk niet deugt, zes soorten vervreemding op de werkvloer, hoe Socrates de opkomst van Trump al voorspelde, en meer...

Lees meer
Ik lees graag later

Als u hier uw e-mailadres achterlaat, dan sturen wij het kennismakingsdossier naar u toe. U kunt het dan op ieder gewenst moment lezen.