Log in
Wachtwoord vergeten
Log in | Word lid | Service

Filosofie.nl

Filosofie Abonnement

Waanzin Festival 2017. In gesprek met een gek

Op zaterdag 16 september 2017 stroomde TivoliVredenburg (Utrecht) helemaal vol. Bezoekers van het Waanzin Festival lieten zich meeslepen door voordrachten, film, workshops en verhalen van psychiaters, filosofen, kunstenaars en ervaringsdeskundigen. Bekijk hier de aftermovie, en lees daaronder meer!
 We leven in een land waarin de slogan ‘Normaal. Doen.’ de verkiezingscampagne wint; tegelijk noemen we steeds meer mensen abnormaal. Tijdens het Waanzin Festival laten we zien waarom er meer ruimte moet zijn voor het afwijkende. En dan hebben we het niet louter over dwazen en gestichten, maar ook over onszelf. Wat blijft er over van onze redelijkheid zodra we hopeloos verliefd worden? En is er nog wel ruimte om somber of angstig te zijn? 
Durf jij jezelf onder ogen te zien? Ga dan in gesprek tijdens het Waanzin Festival, want pas in dialoog met de ander ontdek je wat jij eigenlijk normaal, gepast en redelijk vindt. Een feest der verbinding tussen individuen die gelijkaardig en toch volstrekt verschillend zijn.
 

Programma

Bekijk hier het volledige programma met lezingen, interviews, kunst, workshops en een talkshow.

 

Sprekers
 

Damiaan Denys (filosoof & psychiater)
Bang om te beginnen. Om naar school te gaan, om naar het werk te gaan, om te huwen, om te scheiden, om te sterven. Het leven is beginnen. Eeuwig beginnen. Nooit eindigen. Toch blijven we bang om te beginnen. Ook na al die jaren. Geen begin is zo beangstigend als het begin voor een optreden. Damiaan Denys is filosoof en psychiater. Hij stond 60 keer op het podium met een monoloog over angst. In deze theatrale voordracht openbaart hij de angst voor het begin, de angst voor men het podium op moet, waar normaliteit in waanzin verglijdt. 

Paul Moyaert (wijsgerig antropoloog & psychoanalyticus)

Wat kunnen we leren van waanzinnigen als we hen niet langer zien als een verzameling defecten om te genezen? Psychoanalyticus Paul Moyaert kijkt liever naar wat iemand wél kan en vindt daar inspiratie voor een nieuwe vorm van therapie. Veel psychiatrische patiënten maken gekke bewegingen die hen gerust lijken te stellen: ze wiegen, fluisteren of scharrelen. Zou dit ook voor 'gezonde' mensen een waardevolle manier kunnen zijn om met innerlijke worstelingen om te gaan?
 
   

Sanne van Driel (filosoof)
Anorexia heeft niets te maken met een gebrek, aan eetlust noch aan zin. Het is eerder een teveel aan zin dat de vanzelf-etendheid van wat de anorexiet wordt voorgeschoteld, doet haperen. Filosoof Sanne van Driel beschouwde haar anorexia als een manier om een orde die je wordt opgelegd af te weren. Op het Waanzin Festival daagt ze ons uit om de anorectische onzin serieus te nemen, haar gewonnen ruimte leeg te laten en te beginnen nieuwe verhoudingen te ontdekken. 

Patricia Pisters (filmfilosoof)
Hedendaagse films zoals Memento, A Beautiful Mind en Black Swan laten ons intens beleven wat het is om waanzinnig te worden. Filmfilosoof Patricia Pisters toont een filmfragment waarin we ervaren hoe het is om in de breinwereld van een ander te stappen. Lukt het om de waanzinnige ‘van binnenuit’ te begrijpen? En wat leren films ons over onze fascinatie met alles wat ‘neuro-’ is?

Maxim Februari (filosoof & columnist)
Weg met mannen en vrouwen, schrijven de aanhangers van de genderless-, no-gender- en genderfree-beweging. Want zijn we niet allemaal een beetje man? En tegelijk een beetje vrouw? Nee, dat zijn we niet, schreef filosoof en columnist Maxim Februari onlangs in zijn NRC-column. Het recht om tot verschillende seksen te behoren hadden we juist vastgelegd. Tijdens het Waanzin Festival gaat hij in gesprek over het recht om in een hokje te passen. 
 

Jannah Loontjens (filosoof & romanschrijver) 
Toen Jannah als kind ontdekte hoe belangrijk volwassenen het vonden om de vork in de linkerhand te houden en het mes in de rechter, had ze de in druk dat er een spel werd gespeeld dat wel heel erg serieus werd genomen. In een workshop neemt Jannah jullie eigen waanzinnig normale gewoontes onder de loep. In plaats van een diagnose van de afwijking, gaat het om een diagnose van de normaliteit. 

Jeroen de Leijer (striptekenaar)
Wat komt er in je op als je een aubergine ziet? Eerste associaties zeggen meer over je dan een rationeel overwogen antwoord op de vraag ‘wie ben ik?’. Striptekenaar en spirituele gids Jeroen de Leijer daagt je tijdens zijn workshop uit om je intuïtie te onderzoeken. Hij ontwikkelde de Kenjezelf Kit, waarmee hij de mogelijkheid biedt om middels zelfreflectie onbestemde momenten te duiden zonder daarbij het moment in te vullen.

Linde van Schuppen (filosoof)
Psychiatrisch patiënten raken vaak sociaal geïsoleerd – omdat we ze niet begrijpen, of andersom. Linde van Schuppen promoveert op filosofisch onderzoek naar schizofrenie en taal. In haar workshop onderzoekt ze nieuwe manieren om te communiceren over ervaringen die je niet in woorden kunt vatten. Wat leren we van de creatieve expressies van mensen met een psychiatrische diagnose? Kan kunst iets wat alledaagse taal niet kan?

Angèle de Jong (onderwijskundige en ervaringsdeskundige)
Deze werksessie brengt je dichterbij de belevingswereld van mensen die toegang hebben tot waanzin.   Diverse ziens-, voels- en uitingswijzen passeren de revue en geven handvatten hoe om te gaan met mensen die buiten de 'normale' paden zijn getreden. Maar zijn we in feite niet allemaal in mindere of meerdere maten waanzinnig? En: schuilt dan wellicht ook zin in waanzin?
 

 


Welkom op filosofie.nl!

Speciaal voor nieuwe bezoekers selecteerden wij negen inspirerende artikelen. Lees waarom onderzoek naar geluk niet deugt, zes soorten vervreemding op de werkvloer, hoe Socrates de opkomst van Trump al voorspelde, en meer...

Lees meer
Ik lees graag later

Als u hier uw e-mailadres achterlaat, dan sturen wij het kennismakingsdossier naar u toe. U kunt het dan op ieder gewenst moment lezen.