Log in
Wachtwoord vergeten
Log in | Word lid | Service

Filosofie.nl

Filosofie Abonnement

Waanzin Festival 2016. Even buiten de lijntjes

We noemen steeds meer mensen abnormaal, geven duizenden kinderen Ritalin en meer dan een miljoen Nederlanders slikken antidepressiva. Mag je nog wel afwijken van de norm? Tijdens de eerste editie van het Waanzin Festival plaatsten we kritische kanttekeningen bij de toenemende psychiatrisering en medicalisering van levensproblemen. Tegelijkertijd lieten we zien waarom er meer ruimte moet zijn voor het afwijkende. Daarom belichtten deze middag filosofen, gedragswetenschappers, ervaringsdeskundigen en kunstenaars vooral de bijzondere kanten van gekte.

Het evenement was uitverkocht. Bekijk nu de aftermovie! 


Waanzin Festival
Zaterdag 17 september 2016
12.30 – 17.00
Zuiderkerk, Amsterdam (maps)
 

Sprekers


Trudy Dehue
Nederland hoort tot de meest welvarende en gelukkige landen, maar tegelijk slikken meer dan een miljoen Nederlanders antidepressiva. Filosoof-psycholoog Trudy Dehue waarschuwt voor een overdosis aan gezondheidsadviezen en het labelen van afwijkend gedrag. Ze geven aan dat het steeds moeilijker wordt voor een gewoon mens om af te wijken van de norm. Dehue opent het Waanzin Festival met een gedachte-experiment: Stel het wordt normaal om af te wijken?

Wouter Kusters
De filosoof wordt in de ogen van anderen soms voor gek versleten, terwijl de geslepen gek uitgeroepen kan worden tot volksheld. Wouter Kusters kent beide kanten van het klappen van de zweep; hij is gelauwerd filosoof, én hij verbleef tot tweemaal toe op de gesloten afdeling van een psychiatrische inrichting. Op het Waanzin Festival verkent hij de grens tussen filosofie en waanzin: hoe scherp is die eigenlijk? Het zal blijken dat stabiliteit en zekerheid bij beide niet te vinden zijn, maar dat we niet uitgepraat raken in de kloof tussen beide.
 
Lisa Appignanesi
Dolheid, bezetenheid, melancholie, waanvoorstellingen, theatrale tics, hartstochtelijke liefdes- en haatgevoelens, seks, en depressie – de Britse denker Lisa Appignanesi toont hoe we de afgelopen tweehonderd jaar extreme gemoedstoestanden begrepen, en hoe meer en meer van ons innerlijk leven een zaak van dokters en therapeuten is geworden. Appignanesi neemt ons tijdens het Waanzin Festival mee op een fascinerende reis door de fragiele, buitengewone menselijke geest.

Jan Bransen
Als intellectueel kun je op twee manieren in het leven staan, stelt gedragsfilosoof Jan Bransen: als koning of als nar. Terwijl de koning orde schept door uit te leggen hoe de wereld in elkaar zit, creëert de nar chaos door alles voortdurend in twijfel te trekken. Een ware filosoof is een nar, zoals Socrates. Maar het grote risico van de nar, is dat hij in de ban raakt van het applaus van het publiek. Een vurig pleidooi van Bransen met een vleugje ironie: hoe houd je je staande als nar in een land dat verdeeld is tussen koningen (zij die het weten) en onderdanen (zij die dat maar al te graag geloven)? 
 
Jules Tielens
'Jules Tielens is psychiater, auteur en rockgitarist. Ruim tien jaar werkte hij op straat met dak- en thuislozen die aan psychoses lijden. Sinds 2012 heeft hij zijn eigen psychosecentrum De Brouwerij in het centrum van Amsterdam. Onder het motto ‘niet platspuiten maar platspelen’ probeert hij met gitaarlessen patiënten wakker te schudden. Tijdens het Waanzin Festival vergelijkt hij de psychedelische muziek van Jimi Hendrix met een psychose en verzorgt hij een muzikale ode aan de geestverruiming.

De kunst van het afwijkende
Lange tijd geloofde hij dat zijn brein niet correct functioneerde. Videokunstenaar Barry van der Rijt vond in zijn eigen diagnose ADHD een inspiratiebron voor zijn werk Exquisite Errors. Het kunstproject bevat meer dan driehonderd verstoringen in de weergave van digitale film. Geïnspireerd op de DSM (het handboek voor psychiaters) groepeerde en labelde hij deze afbeeldingen op basis van uiterlijke kenmerken. Het grote verschil met de DSM is dat hij zijn digitale afwijkingen nooit als iets negatiefs heeft gezien.
 
Outsider Art
Als er een vakgebied is waarin het loont om net een tikkeltje anders te zijn, dan is dat wel de kunst. Outsider Art wordt gemaakt door mensen die geen ervaring hebben met een kunstopleiding, maar wel met de psychiatrie. The Living Museum NL is het eerste Outsider Art Program in Nederland. Daar worden psychiatrische terminologie en zogenaamde stoornissen opnieuw gedefinieerd. Enkele werken uit The Living Museum zijn te zien op het Waanzin Festival.

Collaps 
Rituele dance trip COLLAPS won de Amsterdam Fringe 2016 Silver Award. Deze poëtische voorstelling neemt je mee op een reis waarvan het einde niet vooraf bekend is.Het verhaal is geïnspireerd op de klassieke Griekse mythe van Kassandra, een vrouw die de waarheid spreekt maar door niemand geloofd wordt. Tekst, compositie, zang en spel worden op grootste wijze gecombineerd tot een theatrale trip.    

De boekverkoop deze dag werd verzorgd door: Athenaeum BoekhandelWelkom op filosofie.nl!

Speciaal voor nieuwe bezoekers selecteerden wij negen inspirerende artikelen. Lees waarom onderzoek naar geluk niet deugt, zes soorten vervreemding op de werkvloer, hoe Socrates de opkomst van Trump al voorspelde, en meer...

Lees meer
Ik lees graag later

Als u hier uw e-mailadres achterlaat, dan sturen wij het kennismakingsdossier naar u toe. U kunt het dan op ieder gewenst moment lezen.