Log in
Wachtwoord vergeten
Log in | Word lid | Service | Ledenpagina

Filosofie.nl

Filosofie Abonnement

Waanzin Festival 2018: Baas in Eigen Brein

Zaterdag 15 september 2018 | 12.30 - 17.00 uur | TivoliVredenburg, Utrecht

Na twee succesvolle en uitverkochte edities organiseert Filosofie Magazine voor de derde keer het Waanzin Festival. Tijdens dit evenement bevragen wetenschappers, kunstenaars, filosofen en ervaringsdeskundigen de grens tussen normaal en abnormaal. Zij laten zien waarom er meer ruimte moet zijn voor het afwijkende. Hoe kan het dat steeds meer mensen pillen slikken tegen somberheid? Mogen we nog wel afwijken van de norm? En wat ís waanzin eigenlijk?
 
Dit jaar kijken we niet alleen naar het individu, maar ook naar de waanzin van het systeem. Stel dat we waanzin niet langer zien als een geestesziekte (of hersenaandoening), maar als datgene dat we buitensluiten. Wie of wat bepaalt welke mensen recht van spreken hebben? En hoe is ons beeld van (ab)normaliteit over de afgelopen eeuwen veranderd?
 
We kijken ook naar de toekomst. Internetgiganten als Facebook en Google krijgen steeds meer controle over ons gedrag. Gaat dat wel de goede kant op? Is het nog wel de mens die straks voor het zeggen heeft wat normaal, gepast of redelijk is?

Programma

Als we de krantenkoppen mogen geloven, worden we overspoeld door verwarde personen. Op het Waanzin Festival betoogt Socioloog Karlijn Roex dat deze negatieve beeldvorming schadelijk is. We hebben verwarring juist nodig! Lees hier het interview met haar door Filosofie Magazine.


Cabaretier en bijna De Slimste Mens Kiki Schippers schrijft voor dit festival het Waanzin-Lied op basis van de ideeën van de sprekers én publiek. Ze won de Publieksprijs én de Persoonlijkheidsprijs bij Cameretten (in 2014), en de Annie M.G. Schmidtprijs (2017) en toert momenteel door het land met haar tweede programma WAAR.
foto: Pleunie van Raak

Hoe blijf je baas in eigen brein? Tijdens de Waanzin Talkshow gaat queer activist en Humanistisch Raadswerker Non van Driel in gesprek met ervaringsdeskundigen, onbegrepen genieën en andere dwarsdenkers. Van Driel studeerde af in de Humanistiek met de scriptie 'Je bent gek als je normaal wilt zijn. Een onderzoek naar anders-zijn en herstel in de psychiatrie.'


Masterclass 'Verwarring en uitsluiting in de psychiatrie' (10.00 - 12.00 uur)
's Ochtends voorafgaand aan het Waanzin Festival organiseren wij een masterclass voor mensen die werkzaam zijn in de psychiatrie. Voor € 150,- ontvangt u een bijzonder programma dat toegespitst is op de psychiatrische praktijk, een lunch en toegang tot het Waanzin Festival in de middag. Dit programma komt tot stand in samenwerking met Wouter Kusters van de Stichting Psychiatrie en Filosofie. Neem voor meer informatie contact op met Lianne Tijhaar (lianne.tijhaar@veenmedia.nl).

Bekijk de aftermovie van 2017 (of bekijk hier het programma van vorig jaar)
 Waanzin Festival 2018 wordt mede mogelijk gemaakt door Stichting Psychiatrie en Filosofie, Universiteit van Amsterdam en Gemeente Utrecht.


 

 

Wist u dat u voor € 4,99 per maand lid bent van filosofie.nl? U profiteert dan direct van € 5,- ledenkorting op uw ticket voor het Waanzin Festival én u krijgt toegang tot alle artikelen van filosofie.nl! Bijvoorbeeld ons dossier over waanzin. U kunt op ieder gewenst moment weer opzeggen.

Ja, ik word direct lid Nee, bedankt

Direct bestellen


€ 150,00Aantal:
€ 25,00Aantal:
€ 32,50Aantal:
€ 37,50Aantal:
€ 47,50

Vul uw gegevens in

Heeft u al een account bij Filosofie.nl? Dan kunt u hier inloggen.
Voornaam
Tussenvoegsel
Achternaam
E-mailadres

Wachtwoord*
Bevestig wachtwoord

* minimaal 6 karakters waarvan 1 letter en 1 cijfer
Aanhef
Postcode
Huisnr
Toevoeging
Straat
Plaats
Land
Telefoonnummer
Bedrijfsnaam


Afwijkende aflevergegevens

Voornaam
Tussenvoegsel
Achternaam
Postcode
Huisnr
Toevoeging
Straat
Plaats
Land
Bedrijfsnaam

Bestellen

Log in

Heeft u nog geen account bij Filosofie.nl? Dan kunt u dit hier aanmaken.

E-mailadres
Wachtwoord
Log in
Wachtwoord vergeten?

Gebruik uw gegevens

Liever een ander e-mailadres gebruiken? Dan kunt u dit hier opgeven.

E-mailadres
Wachtwoord
Inloggen en lid worden
Wachtwoord vergeten?

Inloggegevens opvragen

Vul hieronder uw e-mailadres in om een link te ontvangen om een nieuw wachtwoord in te stellen.

E-mailadres
Verzenden
Inloggen?


Bestel tickets

Welkom op filosofie.nl!

Speciaal voor nieuwe bezoekers selecteerden wij negen inspirerende artikelen. Lees waarom onderzoek naar geluk niet deugt, zes soorten vervreemding op de werkvloer, hoe Socrates de opkomst van Trump al voorspelde, en meer...

Lees meer
Ik lees graag later

Als u hier uw e-mailadres achterlaat, dan sturen wij het kennismakingsdossier naar u toe. U kunt het dan op ieder gewenst moment lezen.