Log in
Wachtwoord vergeten
Log in | Word lid | Service | Ledenpagina

Filosofie.nl

Filosofie Abonnement

Waanzin Festival 2018: Baas in Eigen Brein

Zaterdag 15 september 2018 | 12.30 - 17.00 uur | TivoliVredenburg, Utrecht

Als we een Arabische man luid aan de telefoon horen praten, interpreteren we dat al snel als agressie. Hoe bepalend is onze cultuur voor wat wij als ‘normaal’ beschouwen? Waarom duiken er plotseling zoveel "verwarde personen" op in het nieuws? En wat leren algoritmes ons over uitsluiting?
 
Daarover meer op de derde editie van het Waanzin Festival, op 15 september in TivoliVredenburg (Utrecht). Tijdens dit evenement bevragen wetenschappers, kunstenaars, filosofen en ervaringsdeskundigen de grens tussen normaal en abnormaal, en de systemen die dit vormgeven. Zij laten zien waarom er meer ruimte moet zijn voor het afwijkende. Ga op zoek naar manieren om baas te blijven in eigen brein op het Waanzin Festival 2018. 

Masterclass 'Verwarring en uitsluiting in de psychiatrie' (10.00 - 12.00 uur)

's Ochtends voorafgaand aan het Waanzin Festival organiseren wij een exclusieve masterclass voor mensen die werkzaam zijn in de psychiatrie, met lezingen van Glenn Helberg, Karlijn Roex en Aram Hasan. Voor € 150,- ontvangt u een bijzonder programma dat toegespitst is op de psychiatrische praktijk, een lunch en toegang tot het Waanzin Festival in de middag.

Hier vindt u meer informatie over onze masterclass.

Programma Waanzin Festival

Als we de krantenkoppen mogen geloven, worden we overspoeld door verwarde personen. Op het Waanzin Festival betoogt socioloog Karlijn Roex dat deze negatieve beeldvorming schadelijk is. We hebben verwarring juist nodig! Lees hier het interview met haar door Filosofie Magazine.


Cabaretier en bijna De Slimste Mens Kiki Schippers schrijft voor dit festival het Waanzin-lied op basis van de ideeën van de sprekers én publiek. Ze won de Publieksprijs én de Persoonlijkheidsprijs bij Cameretten (in 2014), en de Annie M.G. Schmidtprijs (2017) en toert momenteel door het land met haar tweede programma WAAR.


Hoe blijf je baas in eigen brein? Tijdens de Waanzin Talkshow gaat queer activist en Humanistisch Raadswerker Non van Driel in gesprek met ervaringsdeskundigen, onbegrepen genieën en andere dwarsdenkers. Van Driel studeerde af in de Humanistiek met de scriptie 'Je bent gek als je normaal wilt zijn. Een onderzoek naar anders-zijn en herstel in de psychiatrie.'


De media staan er vol mee: white privilege, male privilege, maar volgens high-knowledge crazy Grietje Keller bestaat er ook zoiets als sane privilege. “Gezonde” mensen die niet als 'geestesziek' (insane) zijn gelabeld, of mensen die dat kunnen verbergen, hebben toegang tot privileges die mensen mét een label niet hebben. Onderzoek in haar gespreksgroep welke voordelen jij wel of niet hebt en ontrafel de systemische discriminatie van mensen die zijn gediagnostiseerd als ‘geestesziek’.

 
Stemverheffing en geëmotioneerde gebaren – als nuchtere Nederlanders zijn we snel geïntimideerd. Welke invloed heeft onze cultuur op wat we als agressief of abnormaal zien? Daarover spreekt de Syrische psychiater Aram Hasan. Hij vluchtte zelf uit Syrië, is medeoprichter van de stichting ‘Psychiaters zonder grenzen’ en behandelt nu mensen met een vluchtelingenachtergrond.

 
Het internet lijkt steeds meer op ons brein, en ons brein steeds meer op het internet. Beide worden steeds eenzijdiger, waarschuwt neuro-informaticus Sennay Ghebreab. Hoewel onze hersenen zich prima kunnen aanpassen, worden we voortdurend gevoed met wereldbevestigende informatie. Als je dan plotseling geconfronteerd wordt met informatie die niet in je wereldbeeld past, ontstaat er kortsluiting. Kan technologie ons helpen om het vreemde te omarmen?


Tegen het ongemak aan schuren is iets dat singer-songwriter Cashmyra graag doet. Met haar Nederlandstalige liedjes thematiseert zij de waanzin die ieder mens bezit. Ze haalde hiermee de finale van de Grote Prijs van Nederland. Naast een muzikaal intermezzo ontwikkelt zij speciaal voor het Waanzin Festival een installatie waarmee zij de schoonheid van onze complexe ervaringswereld toont. Ervaar het zelf op het Waanzin Festival.


Op het Waanzin Festival denken we na over wat wij als ‘normaal’ beschouwen en wat niet. Maar hoe doen we dit precies? Creëren we zo een nieuw soort normaliteit? Performance kunstenaar Rita Hoofwijk rekt de grenzen van ons festival op door een parallelle route vorm te geven die nieuw licht werpt op de manier waarop wij spreken over abnormaliteit.


Dé filosoof die ons anders heeft doen denken over Waanzin – en die als intellectuele vader aan het begin van dit festival staat – is Michel Foucault. Hij liet ons zien hoe we voortdurend worden genormaliseerd: via het onderwijs, de zorg, en het rechtssysteem. Docent 'sociaal werk' en filosoof Joeri Kooimans introduceert u in dit belangrijke denken. Onderzoek middels een socratisch gesprek aan de hand van Foucault hoe macht continu een rol speelt in ons leven.


Maike Koolhaas is dramatherapeute en ontwikkelt sociale theaterprojecten. Speciaal voor Waanzin Festival maakt ze een interactieve theatervoorstelling met mensen die ervaring hebben in de psychiatrie. Daarnaast geeft ze een workshop: ‘Cops in the Head’, onderdeel van de Braziliaanse methodiek Theater van de Onderdrukten.
Doe mee en onderzoek hoe je individuele blokkades in essentie politiek zijn, en bevrijd je van innerlijke onderdrukking!

We worstelen allemaal in meerdere en mindere mate met het leven: dat is juist wat ons verbindt, volgens psycholoog Kim Helmus. Ze reisde de wereld rond op zoek naar oplossingen om stigmatisering van psychisch lijden tegen te gaan en is oprichter van de stichting Wat Doe Jij? Wat kun jij doen om buitensluiting tegen te gaan? Onderzoek het in deze workshop over uitsluiting.


Fleur van der Bij brengt in haar boek ‘De Nijl in mij’ haar psychose aan de orde. Ze heeft haar ziekte weten te gebruiken als bron van inspiratie voor haar werk: schrijver van verhalende journalistiek. Nu wil ze het taboe rondom psychoses doorbreken en aandacht vragen voor de invloed van ingrijpende gebeurtenissen. Die beïnvloeden niet alleen je geestelijke gezondheid, maar ook je verdere leven, zowel privé als op je werk.


Cornelie Egelie-Sprenger heeft een bi-polaire stoornis en is een van de ambassadeurs van het Depressiegala. In haar boek ‘Pillendoos’ probeert ze haar bi-polariteit en de verschijnselen die daar bij horen begrijpelijk en bespreekbaar te maken. Haar uitgangspunt is dat je mensen met bi-polariteit of depressie beter moet leren begrijpen voordat je goed op hen kan reageren.


Hoe normaal denk jij eigenlijk? En welke normen vind jij belangrijk? Laat je tijdens het Waanzin Festival filosofisch uitdagen door Margit Vegter van Bedrijf de Wijsheid. Zij vangt je op voor een goed gesprek, waarbij ze jou en je gedachtes eens stevig aan de tand voelt. Verwacht geen antwoorden tijdens deze persoonlijke sessie, maar laat je verrassen door nieuwe vragen om bij stil te staan.


Bekijk de aftermovie van 2017 (of bekijk hier het programma van vorig jaar)
 Waanzin Festival 2018 wordt mede mogelijk gemaakt door Stichting Psychiatrie en Filosofie, Universiteit van Amsterdam en Gemeente Utrecht.


 

 

Wist u dat u voor € 4,99 per maand lid bent van filosofie.nl? U profiteert dan direct van € 5,- ledenkorting op uw ticket voor het Waanzin Festival én u krijgt toegang tot alle artikelen van filosofie.nl! Bijvoorbeeld ons dossier over waanzin. U kunt op ieder gewenst moment weer opzeggen.

Ja, ik word direct lid Nee, bedankt

Direct bestellen


€ 150,00Aantal:
€ 25,00Aantal:
€ 32,50Aantal:
€ 37,50Aantal:
€ 47,50

Vul uw gegevens in

Heeft u al een account bij Filosofie.nl? Dan kunt u hier inloggen.
Voornaam
Tussenvoegsel
Achternaam
E-mailadres

Wachtwoord*
Bevestig wachtwoord

* minimaal 6 karakters waarvan 1 letter en 1 cijfer
Aanhef
Postcode
Huisnr
Toevoeging
Straat
Plaats
Land
Telefoonnummer
Bedrijfsnaam


Afwijkende aflevergegevens

Voornaam
Tussenvoegsel
Achternaam
Postcode
Huisnr
Toevoeging
Straat
Plaats
Land
Bedrijfsnaam

Bestellen

Log in

Heeft u nog geen account bij Filosofie.nl? Dan kunt u dit hier aanmaken.

E-mailadres
Wachtwoord
Log in
Wachtwoord vergeten?

Gebruik uw gegevens

Liever een ander e-mailadres gebruiken? Dan kunt u dit hier opgeven.

E-mailadres
Wachtwoord
Inloggen en lid worden
Wachtwoord vergeten?

Inloggegevens opvragen

Vul hieronder uw e-mailadres in om een link te ontvangen om een nieuw wachtwoord in te stellen.

E-mailadres
Verzenden
Inloggen?


Bestel tickets

Welkom op filosofie.nl!

Speciaal voor nieuwe bezoekers selecteerden wij negen inspirerende artikelen. Lees waarom onderzoek naar geluk niet deugt, zes soorten vervreemding op de werkvloer, hoe Socrates de opkomst van Trump al voorspelde, en meer...

Lees meer
Ik lees graag later

Als u hier uw e-mailadres achterlaat, dan sturen wij het kennismakingsdossier naar u toe. U kunt het dan op ieder gewenst moment lezen.