Log in
Wachtwoord vergeten
Log in | Word lid | Service

Filosofie.nl

Filosofie Abonnement

Zaterdag 16 september 2017
TivoliVredenburg, Utrecht
12.30 - 17.00 uur (deuren open 12.00 uur)

We leven in een land waarin de slogan ‘Normaal. Doen.’ de verkiezingscampagne wint; tegelijk noemen we steeds meer mensen abnormaal. Tijdens het Waanzin Festival laten we zien waarom er meer ruimte moet zijn voor het afwijkende. En dan hebben we het niet louter over dwazen en gestichten, maar ook over onszelf. Wat blijft er over van onze redelijkheid zodra we hopeloos verliefd worden? En is er nog wel ruimte om somber of angstig te zijn? 
 
Durf jij jezelf onder ogen te zien? Ga dan in gesprek tijdens het Waanzin Festival, want pas in dialoog met de ander ontdek je wat jij eigenlijk normaal, gepast en redelijk vindt. Een feest der verbinding tussen individuen die gelijkaardig en toch volstrekt verschillend zijn.
 
» Voordrachten door filosofen, gedragswetenschappers en ervaringsdeskundigen
» Interactieve workshops & bijzondere ontmoetingen
» Een waanzinnige dag die je niet meer vergeet

De eerste sprekers zijn bekend!
 

Damiaan Denys (filosoof & psychiater)
Bang om te beginnen. Om naar school te gaan, om naar het werk te gaan, om te huwen, om te scheiden, om te sterven. Het leven is beginnen. Eeuwig beginnen. Nooit eindigen. Toch blijven we bang om te beginnen. Ook na al die jaren. Geen begin is zo beangstigend als het begin voor een optreden. Damiaan Denys is filosoof en psychiater. Hij stond 60 keer op het podium met een monoloog over angst. In deze theatrale voordracht openbaart hij de angst voor het begin, de angst voor men het podium op moet, waar normaliteit in waanzin verglijdt. 

Paul Moyaert (wijsgerig antropoloog & psychoanalyticus)
Wat kunnen we leren van waanzinnigen als we hen niet langer zien als een verzameling defecten om te genezen? Psychoanalyticus Paul Moyaert kijkt liever naar wat iemand wél kan en vindt daar inspiratie voor een nieuwe vorm van therapie. Veel psychiatrische patiënten maken gekke bewegingen die hen gerust lijken te stellen: ze wiegen, fluisteren of scharrelen. Zou dit ook voor 'gezonde' mensen een waardevolle manier kunnen zijn om met innerlijke worstelingen om te gaan?
 
Patricia Pisters (filmfilosoof)
Hedendaagse films zoals Memento, A Beautiful Mind en Black Swan laten ons intens beleven wat het is om waanzinnig te worden. Filmfilosoof Patricia Pisters toont een filmfragment waarin we ervaren hoe het is om in de breinwereld van een ander te stappen. Lukt het om de waanzinnige ‘van binnenuit’ te begrijpen? En wat leren films ons over onze fascinatie met alles wat ‘neuro-’ is?
 
Jannah Loontjens (filosoof & romanschrijver) 
Toen Jannah als kind ontdekte hoe belangrijk volwassenen het vonden om de vork in de linkerhand te houden en het mes in de rechter, had ze de indruk dat er een spel werd gespeeld dat wel heel erg serieus werd genomen. In een workshop neemt Jannah jullie eigen waanzinnig normale gewoontes onder de loep. In plaats van een diagnose van de afwijking, gaat het om een diagnose van de normaliteit. 
 
Jeroen de Leijer (striptekenaar)
Wat komt er in je op als je een aubergine ziet? Eerste associaties zeggen meer over je dan een rationeel overwogen antwoord op de vraag ‘wie ben ik?’. Striptekenaar en spirituele gids Jeroen de Leijer daagt je tijdens zijn workshop uit om je intuïtie te onderzoeken. Hij ontwikkelde de Kenjezelf Kit, waarmee hij de mogelijkheid biedt om middels zelfreflectie onbestemde momenten te duiden zonder daarbij het moment in te vullen.
 
Linde van Schuppen (filosoof)
Psychiatrisch patiënten raken vaak sociaal geïsoleerd – omdat we ze niet begrijpen, of andersom. Linde van Schuppen promoveert op filosofisch onderzoek naar schizofrenie en taal. In haar workshop onderzoekt ze nieuwe manieren om te communiceren over ervaringen die je niet in woorden kunt vatten. Wat leren we van de creatieve expressies van mensen met een psychiatrische diagnose? Kan kunst iets wat alledaagse taal niet kan? 

Vorig jaar uitverkocht! Bekijk de aftermovie van het Waanzin Festival 2016:
 

 

Direct bestellen


€ 32,50Aantal:
€ 37,50Aantal:
€ 25,00Aantal:

Vul uw gegevens in

Heeft u al een account bij Filosofie.nl? Dan kunt u hier inloggen.
Voornaam
Tussenvoegsel
Achternaam
E-mailadres

Wachtwoord*
Bevestig wachtwoord

* minimaal 6 karakters waarvan 1 letter en 1 cijfer

Bestellen

Log in

Heeft u nog geen account bij Filosofie.nl? Dan kunt u dit hier aanmaken.

E-mailadres
Wachtwoord
Log in
Wachtwoord vergeten?

Gebruik uw gegevens

Liever een ander e-mailadres gebruiken? Dan kunt u dit hier opgeven.

E-mailadres
Wachtwoord
Inloggen en lid worden
Wachtwoord vergeten?

Inloggegevens opvragen

Vul hieronder uw e-mailadres in om een link te ontvangen om een nieuw wachtwoord in te stellen.

E-mailadres
Verzenden
Inloggen?

Bestel tickets