Log in
Wachtwoord vergeten
Log in | Word lid | Service

Filosofie.nl

Filosofie Abonnement
25-02-2016

M A N I F E S T

Met deze knop kunt u, als u lid bent, artikelen toevoegen aan een leeslijst op uw persoonlijke pagina. Klik hier voor uw abonnement op maat.

de vrouwenredactie van Filosofie Magazine

De shortlist voor de Socratesbeker – prijs voor het beste filosofieboek – wordt vrijdag bekendgemaakt. En zoals ieder jaar speelt de vraag:
 

Kan een vrouw winnen?


Laten we duidelijk zijn: de kans is klein. En dat heeft niets te maken met een seksistische jury. Deze kon dit jaar kiezen uit 64 filosofieboeken – slechts 6 daarvan zijn geschreven door een vrouw. Vijf boeken halen de shortlist. Reken maar uit die kans.

Wij zijn de vrouwelijke redacteuren van Filosofie Magazine en vinden dit problematisch. Filosofie is dé maatschappijkritische discipline, waarin diversiteit belangrijk is en daarom de stem van mannen en vrouwen thuis hoort. Maar waar zijn de vrouwen in de filosofie?

Vrouwenstilte
We raken hier aan een breder maatschappelijk probleem: het hele publieke debat in Nederland wordt gekenmerkt door een ondervertegenwoordiging van vrouwen. En dat komt niet door een gebrek aan kennis: 54% van de afgestudeerden aan de universiteit is vrouw. Hoe kan het dan dat wij zo weinig van deze vrouwen horen? 

In actie!
Wij stellen vragen, maar willen ook verandering. Daarom roepen we onze collega’s in de filosofie en journalistiek op om op onderzoek uit te gaan: hoe is het in jouw omgeving gesteld met de stem van de vrouw?

Onder de hashtag #ikschrijf verzamelen we feiten, vragen en overdenkingen over het gebrek aan de vrouwelijke stem in het publieke debat. Ons uitgangspunt: als je denkt dat het publieke debat een mannenzaak is, dan blijft het dat ook.

Spread the word
Tweet mee voor een gelijke man-vrouwverhouding in het publieke debat: #ikschrijf

“Hoe schever de genderbalans is, hoe erger de vrouwonvriendelijke factoren zullen zijn. Dan zit je in een vicieuze cirkel. Het is een systeem dat zich zelf in stand houdt.”

Sabine Roesser (hoogleraar Ethiek TU Delft), in Trouw

“Juist omdat filosofie een maatschappijkritische discipline is, zouden filosofen ervoor moeten zorgen dat ze eerst hun eigen huis op orde hebben, voordat ze tegen de rest van de wereld zeggen: 'verbeter je'.”

Eric Schliesser (hoogleraar Filosofie Universiteit Gent), in Trouw

De jury van de Socratesbeker bestaat uit Peter-Paul Verbeek (Universiteit Twente), Anna Luyten (Vlaamse publiciste en journaliste), Elma Drayer (Trouw) en Florentijn van Rootselaar (Filosofie Magazine).  Zij maken op vrijdag 26 februari de shortlist bekend.

Sophie van Balen – Alexandra van Ditmars – Nele Goutier – Lianne Tijhaar 

Welkom op filosofie.nl!

Speciaal voor nieuwe bezoekers selecteerden wij negen inspirerende artikelen. Lees waarom onderzoek naar geluk niet deugt, zes soorten vervreemding op de werkvloer, hoe Socrates de opkomst van Trump al voorspelde, en meer...

Lees meer
Ik lees graag later

Als u hier uw e-mailadres achterlaat, dan sturen wij het kennismakingsdossier naar u toe. U kunt het dan op ieder gewenst moment lezen.