Log in

Wachtwoord vergeten?

Word lid Log in Contact

Filosofie.nl

Wijsgerig Perspectief nr. 3/2020

Voorbij stad of platteland

Julia Rijssenbeek

Stad en platteland hebben een gedeelde oorsprong, maar worden door moderne denkers strikt gescheiden. Julia Rijssenbeek stelt dat de tegenstelling tussen stad en platteland achterhaald is. Onze gedigitaliseerde leefwereld vraagt tenslotte om een nieuw perspectief.

De coronacrisis heeft van de stad een unheimische plek gemaakt. Besmetting ligt in deze hyperverbonden wereld overal op de loer. De stadsmens zit opeens binnen, afgezonderd van anderen. In quarantaine zijn we nog dieper in onze virtuele werelden gedoken. Voor de pandemie werd er vanuit de stad misschien zelfs een beetje neergekeken op het geïsoleerde platteland. Maar plots lonkt zelfs voor hen die het meest aan de stad verknocht zijn het idyllische landleven waar voedsel, natuur en ruimte in overvloed te vinden is. Op dit zeldzame moment dat de eindeloze stroom van mensen, verkeer en voedseltoevoer in de stad plots hapert, klinkt het leven met de seizoenen en het ritme van de natuur als een manier om te ontsnappen aan de constante alertheid van het leven in de stad.

Ook ik dacht dat ik niet zonder de stad kon, maar toen ik twee maanden quarantaine doorbracht in een klein dorpje aan de Waal, reflecteerde ik op wat we op het platteland zoeken en in de stad niet meer vinden. Het platteland zien hedendaagse denkers als Roger Scruton en Ton Lemaire als een plek waar de mens geworteld is, verbonden met de aarde, met de lokale gemeenschap. Daarmee wordt het platteland vaak gedefinieerd in contrast tot de ontwortelde, onpersoonlijke stad. In dit essay beschrijf ik hoe het moderne construct van het platteland, afkomstig uit de westerse, verstedelijkte wereld, niet meer voldoet. Onze leefwereld digitaliseert en virtualiseert – en verandert ook het platteland. Met een bespreking van de toekomst van het platteland, verken ik een metamodern perspectief op het platteland. Niet tegenover, maar juist in relatie tot de stad.

Verder lezen?

In een tijd waarin autoriteit, waarheid en het publieke debat onder druk staan kan filosofie met heldere analyses richting geven. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste verhalen over filosofie. Steun ons door lid te worden voor maar € 4,99 per maand. U krijgt daarmee toegang tot alle artikelen uit Filosofie Magazine en Wijsgerig Perspectief plus exclusieve achtergrondartikelen, interviews en portretten. Of bestel de losse editie na.

InloggenLid Worden