Home Vertel uw verhaal!

Vertel uw verhaal!

05 mei 2017

Vertel uw verhaal!

Mensen zijn natuurlijke verhalenvertellers,  aldus Sigmund Freud, de grondlegger van de psychoanalyse. Onze verhalen zorgen ervoor dat we ons leven als zinvol beschouwen. Toch kiezen we tegenwoordig om psychische aandoeningen eerder met medicijnen te behandelen dan met persoonlijke aandacht. 

In de moderne psychiatrie staat het gesprek niet langer centraal: ze beschouwt de mens als een door genen aangestuurd brein. Ons brein is onze identiteit, ‘wij zijn ons brein’ zoals neurobioloog Dick Swaab al verkondigde. Maar gaan we hiermee niet loodrecht in tegen de natuur van de mens? Wij zijn tenslotte een verhalenvertellend wezen.

‘De nieuwe opvatting over de mens  heeft geleid tot een vreemde paradox: onze liefde voor biografieën, voor waargebeurde verhalen, wordt steeds groter – zoals blijkt uit de cijfers van de boekhandel – maar we zien onszelf desondanks als een brein op pootjes, dat verhalen vertelt waar we eigenlijk geen waarde aan moeten hechten.’

Dit heeft grote gevolgen.

‘Als we geen verhalen meer vertellen, wordt ook onze individualiteit bedreigd – want elk verhaal is uniek, maar elke pil gelijk.’


Dit artikel is exclusief voor abonnees

Dit artikel op Filosofie.nl is alleen toegankelijk voor abonnees. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste verhalen over filosofie. Steun ons door lid te worden voor maar €4,99 per maand. Log in om als abonnee direct verder te kunnen lezen of sluit een abonnement af.