Log in

Wachtwoord vergeten?

Word lid Log in Contact

Filosofie.nl

woensdag 11 juni 2014

‘Uitgerekend een econoom zet ongelijkheid opnieuw op de politieke agenda’

Sofie Kemps

De groeiende ongelijkheid is een bedreiging voor de democratie, zegt de Franse econoom Thomas Piketty. Hebben we hier te maken met de Marx van de eenentwintigste eeuw? Filosoof en Tweede Kamerlid voor de SP Ronald van Raak meent van niet.

‘Opvallend is dat het een econoom moet zijn, die het thema ongelijkheid opnieuw op de politieke agenda zet.’ Volgens Ronald van Raak is er een grondslagendiscussie losgebarsten in de economie, door het falen van abstracte economische modellen, waarin mensen worden gezien als rationele wezens, die volledige kennis hebben van hun omgeving en in vrijheid kunnen kiezen. Deze domineerden de politiek van de afgelopen decennia en regeringen pasten er hun beleid op aan, maar toch zijn we in een wereldwijde crisis beland.

Verder lezen?

In een tijd waarin autoriteit, waarheid en het publieke debat onder druk staan kan filosofie met heldere analyses richting geven. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste verhalen over filosofie. Steun ons door lid te worden voor maar € 4,99 per maand. U krijgt daarmee toegang tot alle artikelen uit Filosofie Magazine en Wijsgerig Perspectief plus exclusieve achtergrondartikelen, interviews en portretten. Of bestel de losse editie na.

InloggenLid Worden