Log in

Wachtwoord vergeten?

Word lid Log in Contact

Filosofie.nl

WP nr. 2/2018

Tsjalling Swierstra: ‘Het is tijd voor een linkse techniekpolitiek’

Merel Talbi

Technologie is een vorm van machtsuitoefening, mede ingegeven door rechtse ideologieën als het cyber-libertarisme, zegt Tsjalling Swierstra, hoogleraar techniekfilosofie aan Maastricht University. Volgens Swierstra is het tijd voor een linkse techniekpolitiek. Hij ging in gesprek met redacteur Merel Talbi.

Van techniek denken we vaak dat het een instrument is, iets wat zelf niet links of rechts is, maar alleen voor linkse of rechtse doelen ingezet kan worden’, zegt Tsjalling Swierstra, hoogleraar techniekfilosofie aan Maastricht University. Swierstra werd begin februari gevraagd om een lezing te geven in de Eerste Kamer, op uitnodiging van het wetenschappelijk bureau van GroenLinks. Merel Talbi zocht Swierstra op, en sprak hem over zijn idee dat technologie veel meer is dan alleen een instrument.

Verder lezen?

In een tijd waarin autoriteit, waarheid en het publieke debat onder druk staan kan filosofie met heldere analyses richting geven. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste verhalen over filosofie. Steun ons door lid te worden voor maar € 4,99 per maand. U krijgt daarmee toegang tot alle artikelen uit Filosofie Magazine en Wijsgerig Perspectief plus exclusieve achtergrondartikelen, interviews en portretten. Of bestel de losse editie na.

InloggenLid Worden