Met deze knop kunt u, als u lid bent, artikelen toevoegen aan een leeslijst op uw persoonlijke pagina. Klik hier voor uw abonnement op maat.

'Zoek niet naar jezelf, maar creëer een nieuwe wereld'

‘Zoek niet naar jezelf, maar creëer een nieuwe wereld’
 


Filosoof Michael Puett is hoogleraar Chinese geschiedenis aan Harvard en hij pleit tegen de continue druk die in westerse maatschappijen heerst om jezelf te vinden. De sleutel tot geluk ligt niet in zelfreflectie, maar juist in de omarming van rituelen.

Introspectie is een van de pijlers waarop de westerse filosofie en hun zoektocht naar ware kennis is gebaseerd, met Descartes als voorlopig hoogtepunt. Puett gelooft niet dat zelfreflectie toegang geeft tot een bron van ware kennis.

‘Toch ontdekken we iets als we in onszelf kijken. Alleen is dat niet onze ware, innerlijke kern. Wat we daar zien zijn de toevallige antwoorden op de omstandigheden die we vanaf zeer jonge leeftijd ontwikkelen. Langzamerhand ontstaat zo een bepaald patroon in onze antwoorden’

Deze patronen zijn alles behalve tijdloze waarheden. We moeten proberen die patronen, waar nodig, te doorbreken. Zo kunnen we de wereld ook op andere manieren openen. De manier waarop dit mogelijk is, lijkt paradoxaal.

‘Ironisch genoeg wenden die denkers zich daarvoor tot het ritueel – tot juist datgene wat we in onze zoektocht naar het ware zelf beschouwen als iets slechts, als iets wat ons zelf verstikt. Maar het ritueel – het ritueel zoals zij het zagen – schept een specifieke ruimte waarin je handelt alsof je iemand anders bent, waarin je je ook op een andere manier verhoudt tot mensen.’

Geïnteresseerd naar praktische en toepasbare voorbeelden voor deze levenshouding? Lees het volledige artikel ‘Michael Puett: ‘Zoek niet naar jezelf, maar creëer een nieuwe wereld’ (Volledig toegankelijk voor leden).

 
Wilt u toegang tot alle artikelen van filosofie.nl? Word dan lid.
Met deze knop kunt u, als u lid bent, artikelen toevoegen aan een leeslijst op uw persoonlijke pagina. Klik hier voor uw abonnement op maat.