Thinking Planet

Ontmoet de denkkracht van planeet aarde

Go to English page

15 april 2017
TivoliVredenburg, Utrecht
19.00 – 01.00

 
Wereldwijd zien we hoe mensen zich terugtrekken achter grenzen en bang zijn voor het vreemde. Maar waarom zouden we ons denken beperken? Er is rijkheid aan gedachten, verspreid over alle werelddelen. Van Oosterse wijsheid – Tao, boeddhisme – tot Afrikaanse Ubuntu, van soefisme tot inheemse filosofieën uit Amerika en Australië. Thinking Planet haalt die wijsheid naar Nederland. Waarom? Ter inspiratie – u vindt gedachten over geluk, betrokkenheid en bezinning. Maar ook omdat we denken dat een aantal prangende kwesties van deze tijd – zoals ecologie, solidariteit of de vraag wie we zijn – vragen om een andere blik. Autonomie vinden we in het Westen bijvoorbeeld erg belangrijk. Maar hoe zouden wij onze eenzame ouderen behandelen vanuit het idee van Ubuntu, wat zoveel betekent als ‘ik ben, omdat wij zijn’?
 
Thinking Planet biedt u meer dan 40 nationale en internationale sprekers, kunstenaars en muzikanten in 5 zalen van het moderne en sfeervolle TivoliVredenburg. U kunt gesprekken bijwonen over actuele mondiale uitdagingen of meer te weten komen over wereldfilosofie bij één van de inleidende colleges. Denk mee over uitdagende thema’s en laat u verrassen door muziek en kunst. Thinking Planet is voor iedereen die zich wil openstellen voor andere ideeën, die zijn/haar eigen ideeën durft te bevragen en ruimte biedt aan verandering.
  • Veelheid | across the globe conversations
  • Nieuwsgierigheid | introducties in filosofieën uit alle windstreken
  • Eigenheid | internationale denkers aan het woord
 

 

Eerste internationale sprekers

 
Gayatri Chakravorty Spivak 
Gayatri Spivak is een academisch topfilosoof en activist. Ze zet zich in voor groepen wiens stem niet gehoord wordt. In haar bekendste artikel Can the Subaltern Speak?  bekritiseert Spivak de mensen die namens minderheden proberen te spreken. In plaats van hun stem te representeren moeten we ervoor zorgen dat minderheden zelf aan het woord kunnen komen. Hiertoe richtte Spivak zelf basisscholen op op het Indiase platteland, waar ze regelmatig lesgeeft aan analfabetische kinderen. Spivak is hoogleraar aan Columbia University, als eerste gekleurde vrouw ooit. Ze is literatuurwetenschapper, filosoof en bevlogen feminist. 
 
Yacouba Konaté 
Yacouba Konaté is curator, schrijver, kunstcriticus en filosoof, afkomstig uit Ivoorkust. Als hoogleraar aan de Université de Cocody houdt hij zich vooral bezig met politiek, kunst, milieu en wetenschap. Konaté is een leerling van Hampâté Bâ, de laatste filosoof in de orale traditie van de Afrikaanse filosofie. Hij is een kenner van de niet-geschreven denktradities van Afrika. In zijn werk zoekt hij altijd raakvlakken met andere disciplines: filosofie als ervaring. Ook heeft Bâ ideeën die alleen oraal overgedragen waren op schrift gezet. Konaté slaat in zijn filosofie een brug tussen de Afrikaanse orale traditie en de huidige maatschappij, waarin hij zich inzet voor een betere samenleving.    
 
Overige sprekers en het programma van dit evenement worden binnenkort bekendgemaakt. 
Thinking Planet wordt georganiseerd onder auspiciën van Unesco. 

 
Mediapartner

Partner